torsdag, juli 7, 2022
HjemNyheterEspen Andersen Bråthen dømt til tvungen psykisk behandling

Espen Andersen Bråthen dømt til tvungen psykisk behandling

Espen Andersen Bråthen dømt til tvungen psykisk behandling


Fredag kom dommen i Kongsberg-saken. Dommerne mener 38-åringen Espen Andersen Bråthen var syk da han drepte fem mennesker med kniv i ellers rolige Hyttegata i Kongsberg, så syk at han var utilregnelig.

Bråthen slipper dermed fengsel, og får tvungen psykisk behandling, ifølge dommen fra Buskerud tingrett som ble offentliggjort fredag morgen.

I tillegg til psykisk helsevern ble 38-åringen dømt til å betale oppreisning- og erstatningskrav til 36 etterlatte og berørte av handlingene i oktober i fjor.

Det var på forhånd ventet at Bråthen ville bli idømt tvungen psykisk behandling og ikke fengselsstraff.

– Vi har å gjøre med en syk person. En person som er uten skyldevne, sa statsadvokat Andreas Christiansen i sin sluttprosedyre i Buskerud tingrett i Hokksund i begynnelsen av juni.

Der la hans kollega i aktoratet, Vibeke Gjøslien Martins, ned påstand om at Espen Andersen Bråthen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Det er i tråd med det påtalemyndigheten varslet før rettssaken at de ville gjøre.

Erkjente straffskyld

Enkelte pårørende uttalt seg sterkt om drapsmannen under rettssaken og mener det har vært feigt av Bråthen ikke å stå for egne handlinger. Uttalelsene kom etter at Bråthen på et tidspunkt ikke ville forklare seg i retten.

Les også: Espen Andersen Bråthen hadde med seg fire kniver og 60 piler da han la ut på drapstokt

Under rettssaken, som har pågått siden 18. mai, har 38-åringen erkjent straffskyld for hele tiltalen. Det inkluderer knivdrapene på Gun Marith Madsen, Hanne Merethe Englund, Andréa Meyer, Gunnar Erling Sauve og Liv Berit Borge i Hyttegata i Kongsberg 13. oktober i fjor.

Rett i forkant av drapene skjøt han med pil og bue mot folk inne på og rundt Coop Extra i sentrum av byen. Han er tiltalt for elleve drapsforsøk i forbindelse med dette. Uskyldige kunder og butikkansatte ble rammet og søkte dekning i panikk.

– Skulle ikke spare noen liv

I avhør forklarte Bråthen, ifølge Nettavisens opplysninger at han ikke skulle spare noen liv da han la ut på drapstoktet. Opplysningene ble bekreftet under rettssaken.

Les også: Joanne McGregor stod ansikt til ansikt med drapsmannen: – Det er rart å tenke på de døde. Jeg sliter med å ta det innover meg

– Jeg angrer veldig, jeg kommer ikke til å drepe igjen, sa Bråthen da han startet sin forklaring i retten.

– Jeg vet det er feil å drepe, det var ikke meningen. Jeg angrer veldig på det jeg har gjort og skulle ønske de jeg drepte var i live.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments