mandag, juli 4, 2022
HjemNyheterNorges Bank øker renten med 0,5 prosent

Norges Bank øker renten med 0,5 prosent

Norges Bank øker renten med 0,5 prosent


Torsdag klokken 10 blir rentebeslutningen til Norges Bank kjent. På forhånd var det ventet minst én renteheving på 0,25 prosentpoeng, muligens to og kanskje til og med en smått historisk trippel renteheving. I så fall vil styringsrenten dobles.

Den amerikanske sentralbanken slo onsdag i forrige uke til med nettopp en trippel renteheving.

DNB Markets tror bare på en økning på 0,25 prosentpoeng torsdag, men norske boliglånskunder bør neppe puste lettet ut av den grunn.

– Oppløpet til rentemøtet har vært at internasjonalt har rentene løftet seg kraftig i påvente av saftigere hopp i USA. Det har kommet signaler om enda høyere renteoppgang i kjølvannet av de amerikanske konsumpristallene for mai, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen.

Betraktelig

Les også: Fastrentene i været: Dobbelt så dyrt å binde rente

– Rentene har løftet seg betraktelig i løpet av de seneste ukene og er en av faktorene som har fremskyndet en renteoppgang i Norge, sier DNBs sjeføkonom.

Og det har fått økonomene i Norges desidert største finansinstitusjon til å spå renteøkninger på hvert eneste møte, inklusive mellommøtene, frem til neste vår.

Les også: Mot ekstrem rentesmell: – Aldri tidligere opplevd så mye negativt på en gang

Nesten hver måned

Går det som DNBs eksperter tror, hever Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i juni, august, september, november, desember, samt januar og mars neste år. Da er i så fall styringsrenten oppe på 2,50 prosent.

Les også: Bankene slår alarm: – Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn

– Vi mener Norges Bank bør gå gradvis frem, sier Haugland.

Så blir det en liten pustepause til juni, da den siste hevingen i denne omgangen kommer. DNB tror Norges Bank stopper på 2,75 prosent, 1 prosentpoeng over det som regnes som en normal styringsrente over tid.

Les også: Norsk sjeføkonom anbefaler amerikansk rentesjokk

Handelsbanken venter en dobbel heving, at øker Norges Bank øker styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,25 prosent. Den triple hevingen i USA i går betyr ikke noe for hva Norges Bank gjør 23. juni.

– Nei, det aller viktigste er ikke hevingen i neste uke.

– Om det blir 0,25 prosentpoeng for husholdningene nå eller en dobbel heving, er ikke avgjørende, men hvor er vi på veien. Hovedpoenget er at rentene blir høyere enn det Norges Bank er sagt, og de fleste økonomer sier en til to ekstra renteøkninger, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

Hov sier det er mange faktorer som trekker opp renten, men de baserer ikke denne vurderingen for det som skjer fra dag til dag.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments