fredag, juli 1, 2022
HjemNyheterNå tar «rente-haukene» makten og varsler mye høyere boliglånsrente

Nå tar «rente-haukene» makten og varsler mye høyere boliglånsrente

Nå tar «rente-haukene» makten og varsler mye høyere boliglånsrente


De siste årene har norske forbrukere nytt godt av billige varer fra Asia, lave strømpriser, relativt rimelig bensin og en rente nær null.

Nå er den tiden over. Ikke bare varsler Norges Bank kraftig økt rente fremover – sentralbanken tar også høyde for at det kan bli enda verre for lånekundene.

Nå er det «rente-haukene» som styrer!

Norges Bank har ansvar for pengepolitikken, og et viktigste virkemiddelet er prisen på å låne penger, nemlig rentene.

Blant fagøkonomene er det litt uenighet om det hjelper å øke prisen på penger i Norge, så lenge mye av inflasjonen skyldes at varene vi importerer har blitt dyrere på verdensmarkedet.

Men den pengepolitiske rapporten levner liten tvil om hvordan Norges Bank ser på saken. Prisstigningen er for høy, og den skal kveles nå: – Utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger frem, heter det i rapporten.

Doblet rente på to måneder

Når Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet velger å heve renten dobbelt så mye som forventet, viser det vilje til å kjøre hardt. Samtidig sier sentralbanken at rentene skal opp 0,25 prosentpoeng til i august.

Ser vi kun på styringsrenten, er det kraftig kost: Fra juni til august blir den viktige rentene doblet fra 0,75 til 1,5 prosent – og boliglånet ditt blir trolig 0,75 prosentpoeng høyere samtidig.

Har du et lån på fem millioner kroner, blir det 37.500 kroner mer i årlig rente (reelt blir det mindre fordi du får skattefradrag og fordi de fleste har annuitetslån som skyver renteøkningen utover i nedbetalingsperiode).

Frykt for enda høyere rente

Komiteen frykter at prisveksten blir enda høyere på grunn av liten kapasitet i norsk økonomi, høyere priser internasjonalt og en svakere krone (som gjør det enda dyrere å kjøpe varer fra utlandet).

Rapporten viser at prisene stiger med pluss/minus åtte prosent hos våre viktigste handelspartnere, og det skaper forventninger om enda høyere renter der også.

– Da kan renten bli satt opp mer enn vi nå ser for oss, heter det i den enstemmige uttalelsen, som varsler at styringsrenten mest sannsynlig settes opp i august.M

Men sentralbankene balanserer på en tynn line når de vil redusere prisstigningen. Dersom de skrur opp rentene for mye, så kan det føre til en bråbrems i økonomien (resesjon), så det er like farlig å falle ned på begge sider av linen.

Boliglånsrente på godt over fem prosent

Norges Bank varsler at styringsrenten vil ligge godt over tre prosent mot slutten av 2023, noe som sender boliglånsrentene godt over fem prosent.

HØYERE BOLIGLÅNSRENTE: Forskjellen på linjene viser hvordan Norges Bank har økt sin forventning til rentebanen. Boliglånsrentene ligger cirka to prosent høyere. Foto: Norges Bank

For folk flest betyr det en dobling av renteutgiftene på to år, og det kommer på toppen av dyr strøm, økte bensinavgifter, økning av bompengene mange steder og generell prisvekst på både private og offentlige tjenester.

Hold igjen pengebruken

Norges Bank må heve rentene fordi Stortinget ikke har tatt sin del av ansvaret for å holde igjen. Når det offentlige stadig pøser ut oljemilliarder i store nye prosjekter og 11 milliarder kroner til bøndene, så fyrer det opp økonomien. Det samme gjør de store oljeinvesteringene som kommer som følge av skattelettene for oljeindustrien.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum forsvarer seg med at man har holdt igjen like mye som før, og det er for såvidt riktig når man sammenligner med krisetiltakene under pandemien.

Men sykdomstegnet er at Stortinget i praksis ikke klarer å redusere offentlige pengebruk, og da blir løsningen å heve rentene og stramme inn hos folk flest i stedet.

Ingen krise for de aller fleste

Dyr strøm, økte bensinpriser og stigende renter er dårlige nyheter for folk flest.

På den annen side har vi sterk lønnsvekst og nesten null arbeidsledighet.

Det betyr at folk som er i jobb, foreløpig slipper unna. For pensjonister, lavtlønte og folk utenfor arbeidsmarkedet blir det tøffere.

Det er som alltid dyrt å være fattig.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments