torsdag, juli 7, 2022
HjemNyheterBiden vil ha billigere bensin

Biden vil ha billigere bensin

Biden vil ha billigere bensin


Avgiften er i dag på 18 cent per gallon for bensin, noe som tilsvarer rundt 48 øre per liter. Dieselavgiften er på rundt 64 øre per liter.

Den gjennomsnittlige pumpeprisen på bensin i USA har de siste månedene ligget på rundt 13 kroner per liter, noe som er usedvanlig høyt sett med amerikanske bilisters øyne.

Biden ber nå Kongressen kutte den føderale avgiften fram til september, og han ber også delstatene om å kutte avgifter for «å støtte amerikanske forbrukere som er rammet av Putins prisøkning», sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus med henvisning til Russlands invasjon av Ukraina.

Ifølge kilder i administrasjonen vil et føderalt avgiftskutt i tre måneder koste statskassen rundt 100 milliarder kroner.

Gimmick

Biden høster kritikk både fra økonomer og politikere i begge partier for forslaget om å kutte avgifter noen måneder før det viktige mellomvalget i november.

Tidligere president Barack Obama betegnet i 2008 et tilsvarende forslag som «en gimmick» slik at politikere «kan si at de har gjort noe».

Han advarte også om at oljeselskapene kunne komme til å skru opp prisen slik at forbrukerne likevel ikke fikk nyte godt av avgiftskutten.

Lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, har også gitt uttrykk for skepsis til planen, som republikanerne dømmer nord og ned.

– De brukt et helt år på å føre hellig krig mot rimelig amerikansk energi, og nå vil de bruke en haug med skattebetalernes penger for å skjule konsekvensene, sa republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, for en tid tilbake.

Mellomvalg

Høy bensinpris er utvilsomt en trussel mot Biden og demokratenes mulighet til å gjøre et godt mellomvalg i november, og det er ikke første gang presidenten kommer med tiltak for å få ned prisen.

Biden har tidligere beordret nedtapping av USAs oljelagre og innført nye regler for hvor mye etanol som skal blandes inn i bensinen, men uten at dette ga større utslag på pumpeprisen.

Republikanerne har alt flertall i Senatet og Bidens frykt er at Demokratene også skal miste flertallet i Representantenes hus, noe som vil gjøre det svært vanskelig for ham å sette egen politikk ut i livet.

(©NTB)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments