lørdag, juli 2, 2022
HjemNyheterStein Lier-Hansen med kraftig advarsel til streikerne: –Kan ødelegge hele modellen

Stein Lier-Hansen med kraftig advarsel til streikerne: –Kan ødelegge hele modellen

Stein Lier-Hansen med kraftig advarsel til streikerne: –Kan ødelegge hele modellen


Konflikten rundt streiken blant norske flyteknikere ble ytterligere tilspisset tirsdag, da NHO Luftfart varslet lockout av flyteknikerne fra og med søndag.

Nå kommer Stein Lier-Hansen, Ap-mannen som er sjef for NHO-forbundet Norsk industri, med en klar beskjed til flyteknikerne,

– De som streiker må nå komme til forhandlingsbordet. Rentene går opp, drivstoffet går opp, matprisene går opp og energiprisene går opp. Om det en gang vi trenger frontfagsmodellen, så er det nå. Nå må NFO viser ansvar, sier han til Nettavisen.

Les også: NFO-lederen kaller varsel om lockout grotesk

Frontfagsmodellen er den norske modellen for organisering av lønnsforhandlinger. Modellen går ut på at eksportbedriftene, som konkurrerer på det internasjonale markedet, som skal forhandle først, og at resten av samfunnet skal rette seg etter dem. Slik skal vi sikre at norsk næringsliv holder seg relativt konkurransedyktig overfor utlandet.

Frontfagene endte på 3,7 prosent lønnsvekst i år, mens Norsk flyteknikerorganisasjon (NFO) altså mener at de bør ha nærmere 17 prosent lønnsvekst.

Det får NHO-toppen til å reagere.

– Hvis de tror de kan true seg til et lønnsoppgjør skyhøyt over frontfaget, da tar de feil, sier han.

Nettavisen har kontaktet NFO-leder Jan Skogseth for kommentar på Lier-Hansens utspill, men har ennå ikke fått svar. Vi oppdaterer saken når svar foreligger.

Høy årslønn

Lier-Hansen viser til at flyteknikerne har en relativt høy snittårslønn på 780.000 kroner, selv om dette inkluderer mye kvelds- og nattearbeid.

– Dette er ikke folk som sulter. Jeg forstår at mange vil ha høyere lønn, men akkurat nå må vi slå ring om frontfagsmodellen, sier han.

Han mener at NFO nå driver med selvskading.

– Nå har vi levd med pandemi i tre år og folk ønsker et lite pusterom. Så kommer denne streiken som ingen skjønner noe av.

– Det gjør at folk stiller spørsmålstegn ved hele lønnsoppgjøret. Du lurer på: Hva er det vi driver med? Ser NFO bare sin egen navle, og ikke tar til vettet, så ødelegger de hele modellen for lønnsutviklingen i Norge, sier Norsk Industri-sjefen.

Les også: Flyanalytiker: – Kanskje det mest dramatiske vi har opplevd i i norsk luftfart i moderne tid

Bekymret

NFO er bekymret for rekrutteringen til bransjen, men Lier-Hansen understreker at det er de ikke akkurat alene om.

– Det er vi alle det, det er ingen bedrifter som ikke er bekymret for rekrutteringen nå for tiden. Jeg får meldinger hver eneste dag om folk som mangler folk til sommerjobber. Du vil finne det i alle bransjer. Det er et generelt problem, sier Lier-Hansen, som er tidligere statssekretær (Ap) i miljødepartementet.

– Det er ikke et argument for et gigantisk lønnshopp. Skulle alle hatt det så hadde det ikke gått, og vi ville fått en vanvittig inflasjon, sier Lier-Hansen.

– Hvorfor tror du NFO gjør dette?

– De er militante og har makt. Når et lite forbund kan lamme hele luftbransjen, så har de makt. Men de må ta til vettet og finne en løsning. Når rentene går opp, drivstoffprisene går opp, det er ikke et argument for et kraftig lønnsvekst, sier NHO-toppen.

Inflasjon

Han viser til at kraftige lønnsøkninger i tider med stor prisøkninger bidrar til en kraftig prisspiral. Inflasjonen kan løpe løpsk fordi bedriftene må kompensere for høyere lønn med å sette opp prisene, noe som igjen føre til ytterligere lønnskrav og prishopp.

– Inflasjonen går opp, så slike lønnshopp er et nullsumspill. Jeg husker 80-tallet da lønnen og inflasjonen økte i en kjempetakt. Det var det ingen som tjente på det, sier Lier-Hansen.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments