onsdag, juni 7, 2023
HjemNyheterSpørsmålet alle vil ha svar på. Dette tror USA-ekspertene

Spørsmålet alle vil ha svar på. Dette tror USA-ekspertene

Spørsmålet alle vil ha svar på. Dette tror USA-ekspertene


USAs president Joe Biden, som fyller 80 år til høsten, lovte det amerikanske folket et «sterkt, stødig og stabilt lederskap» under valgkampen mot Donald Trump i 2020. Mange eksperter antok den gang at Bidens høye alder tilsa at han uten særlig anstrengelser ville kunne gi fra seg stafettpinnen etter bare én periode på fire år i Det hvite hus.

To år senere er det imidlertid en voksende uro innad i Det demokratiske paritet for hva som vil skje om to år – når amerikanerne nok en gang skal velge landets president.

Biden selv har uttrykt at han vil stille til gjenvalg. Og senest forrige uke forsikret Det hvite hus om at Biden tar gjenvalg.

«For å være tydelig, og som presidenten har sagt gjentatte ganger, så planlegger han å stille i 2024,» erklærte pressetalsperson Karine Jean-Pierre nylig på Twitter.

Flere nære Biden-allierte har også uttalt til The Washington Post at de er overbevist om at Biden vil forsøke å vinne en ny periode i Det hvite hus.

Nettavisen har snakket med fire norske USA-eksperter og spurt om de tror Biden vil stille til gjenvalg i 2024.

– Jeg tror ikke det vil komme en avklaring før etter mellomvalget til høsten. Jeg tror Biden vil se det an og vurdere sin helsemessige situasjon. Han har nok lyst til å stille til gjenvalg, men tatt i betraktning hans høye alder kan det vise seg å bli urealistisk, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum til Nettavisen.

Lahlum sier det er lite hensiktsmessig for en sittende amerikansk president å kunngjøre for tidlig at en ikke skal stille til gjenvalg.

– Da Gerald Ford i august 1974 sto der som ny president i en spesiell situasjon etter Watergate-skandalen, var han inne på tanken om straks å bekjentgjøre at det ikke var aktuelt å stille til neste valg, og at han bare ville sitte ut perioden på 2,5 år. Men det ble Ford sterkt frarådet å gjøre, fordi han da ville bli sittende igjen som en «lame duck». I det øyeblikket du har satt en dato på din egen avgang, underminerer du din egen betydning både innenriks og når du møter utenlandske statsledere, sier Lahlum.

Daværende visepresident Gerald Ford tok over som USAs president da Richard Nixon trakk seg i 1974. Ford er den eneste amerikanske presidenten som aldri vant noe presidentvalg. Han stilte som Republikanernes presidentkandidat i 1976 etter å ha vunnet nominasjonskampen mot Ronald Reagan, men tapte selve presidentvalget med knapp margin mot Demokratenes Jimmy Carter.

Les også: Pressesjefen spurt om Joe Bidens mentale kapasitet: – Å herregud

Lahlum sier han ikke vil helt utelukke at Biden faktisk kan finne på å stille til gjenvalg.

– Det er ikke utelukket at Biden kan stille igjen. Han kan finne på å gjøre det. Det å stille til gjenvalg i en alder av 82 år til en fireårsperiode, er jo drøyt. Men USA er annerledes enn Norge, sier Lahlum og viser til at det er en tradisjon med aldrende politikere i tunge posisjoner i USA.

– I Senatet er det en betydelig gruppe som er eldre enn Biden, og de sitter i seksårsperioder, påpeker Lahlum.

De profilerte senatorene Mitch McConnell og Bernie Sanders er begge 80 år gamle. De utgjør den eldste gruppen politikere i Senatet sammen med Patrick Leahy (82), Jim Inhofe (87), Richard Shelby (87), Chuck Grassley (88) og Dianne Feinstein (88).

Les også: Ny Biden-blemme: – Han vet ikke om han kommer eller går

USA-EKSPERT:   Hans Olav Lahlum, som er historiker og forfatter, har fulgt amerikansk politikk i en årrekke.

USA-EKSPERT: Hans Olav Lahlum, som er historiker og forfatter, har fulgt amerikansk politikk i en årrekke. Foto: Robert Reinlund/TV 2

Taktisk spill og lame duck

Svein Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, tror Biden vil omsider kunngjøre at han trekker seg etter bare én periode i Det hvite hus. Melby tror Biden vil vente i lengste laget med en endelig kunngjøring for å unngå at det blir en langvarig «lame duck»-tilværelse. Begrepet «lame duck» brukes om avtroppende ledere med tilsynelatende begrenset makt.

– Biden sier han vil søke gjenvalg. Men jeg har hele tiden sittet med en følelse av at Biden driver med et taktisk spill og signaliserer at han vil ta gjenvalg for ikke å svekke sin politiske tyngde i den terminen han faktisk er valgt for, sier Melby til Nettavisen.

– Men det er kanskje noen som mener det er en gammeldags måte å tenke på, og at Biden burde frigjøre partiet fra denne gjenvalgs-problematikken, sier han og sikter til «opprøret» fra enkelte røster i Det demokratiske paritet.

Civita-rådgiver Eirik Løkke sier det er to hovedgrunner til at flere demokrater krever en avklaring og sår tvil om sin egen presidents mentale kapasitet til å styre landet i ytterligere fire år etter presidentvalget i 2024.

– Det første er at de ser alderen prege Biden. Hvis du er 80 år, skal du ikke prøve å være president i USA. Så jævla enkelt er det. Og det kan du sitere meg på, sier Løkke til Nettavisen.

– Selv om du er en sunn 80-åring, vil de kognitive evnene likevel svekkes med alderen. Og det er ikke sunt hvis du er USAs president, sier Løkke.

– Det andre er at han ikke er super-populær. Biden er ikke et sterkt kort for Demokratene nå. Hvis Biden hadde hatt veldig høy approval-rating (gode meningsmålinger red.anm.), hadde neppe disse utspillene fra demokratene kommet nå, sier Løkke.

På den daglige snittmålingen til nettstedet FiveThirtyEight har Biden en oppslutning på 39,8 prosent den 20. juni – det vil si 517 dager inn i presidentskapet. Donald Trump hadde en oppslutning på 42,6 prosent etter like mange dager i Det hvite hus. Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton hadde henholdsvis 46,6 prosent, 70,3 prosent og 51 prosent oppslutning etter like mange dager.

– Jeg tror ikke Biden kommer til å stille på nytt fordi det er så uansvarlig å gjøre det på grunn av hans høye alder. Og jeg tror det kommer en avklaring senest ett år før valget, sier Løkke.

Les også: Tverrpolitisk enighet om våpenlovforslag i USA: – Et babyskritt

USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i tankesmien Civita. Han er ofte brukt av norske medier som ekspertkommentator om amerikanske forhold.

USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i tankesmien Civita. Han er ofte brukt av norske medier som ekspertkommentator om amerikanske forhold. Foto: CF-WESENBERG

Upopulær og gammel

Seniorforsker ved NORCE forskningssenter, Hilmar Mjelde, mener Biden normalt sett ville stilt til gjenvalg under andre omstendigheter.

– Normalt ville jeg sagt «ja». Men Bidens utfordring er alderen, at han er upopulær, og at USA befinner seg i flere kriser økonomisk, utenrikspolitisk og at demokratiet er under press. USA trenger en president i form, sier Mjelde til Nettavisen.

USA sliter som kjent med inflasjon, pågående geopolitiske kriser med både Russland og Kina, og ikke minst en enorm polarisering på hjemmebane.

– En mulig parallell her er Lyndon B. Johnson. Han tok ikke gjenvalg i 1968, fordi han også var svært svekket politisk. Og han hadde betydelige helseproblemer, sier Mjelde.

Daværende visepresident Johnson ble tatt i ed som USAs nye president om bord i Air Force One etter drapet på John F. Kennedy 22. november i 1963. Han vant sitt første og eneste presidentvalg i 1964 med solid margin, men valgte altså å avstå fra å stille til gjenvalg i 1968.

– Biden vil være 86 år på slutten av andre periode. Så velgerne vil også lure på hvordan Bidens tilstand er om 5 år, ikke bare hvordan helsen hans er i 2024. Man kan si det slik: Det er ikke lett å se hvordan 82-årige Biden kan stille til gjenvalg. Det er heller ikke lett å se hvordan han ikke kan stille, fordi partiet mangler en klar etterfølger, sier Mjelde.

– Man kan lett tenke seg at han tar gjenvalg, for så å overlate roret til Kamala Harris (visepresident) litt uti sin andre periode. Men det forutsetter at han er i posisjon til å vinne i 2024, sier Mjelde.

USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er seniorforsker ved NORCE forskningssenter.

USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er seniorforsker ved NORCE forskningssenter.

Vil Trump stille i 2024?

I amerikansk politikk avholder både Demokratene og Republikanerne egne nominasjonsvalg for å avgjøre hvem som utnevnes til partiets presidentkandidat. Nominasjonsvalget starter helt på begynnelsen av valgåret.

Lahlum tror en avklaring på Bidens videre ambisjoner må på plass en god stund innen nominasjonsvalgene i begynnelsen av 2024.

– Begge parter har blikket festet på kongressvalget, men i løpet av første halvdel av 2023 tror jeg det kommer en avklaring på om Biden og Trump vil stille. Det har med praktiske ting å gjøre, som at andre kandidater må ha muligheten til å melde seg på i valgkampen til nominasjonsvalget, sier Lahlum.

FILE - Former President Donald Trump speaks from the podium during a rally, Sunday, May 1, 2022, in Greenwood, Neb. In a court appeal, a lawyer for Trump said Monday, May 2, 2022, it is “unconscionable and indefensible” for the ex-president to be held in contempt and fined $10,000 a day for failing to turn over documents he doesn’t possess. (Kenneth Ferriera/Lincoln Journal Star via AP, File)

MULIG COMEBACK: Tidligere president Donald Trump har ennå ikke kunngjort hvorvidt han stiller som presidentkandidat i 2024. Han nyter fortsatt mye makt i Det republikanske partiet. Foto: Kenneth Ferriera

– Hvordan vil dynamikken mellom Trump og Biden spille inn på hverandres beslutning til å stille til gjenvalg, Lahlum?

– Hvis Biden erklærer at han skal stille til gjenvalg, tror jeg det er veldig sannsynlig at Trump gjør det samme. Hvis Trump kunngjør at han vil stille til gjenvalg, er jeg mindre sikker på hvordan det vil påvirke Bidens beslutning. Trump sitter ikke med noen betydelige verv akkurat nå, og han har denne granskningen i Kongressen hengende over seg, sier Lahlum.

– Trump er mer omstridt i partiet enn det man kan få inntrykk av, men det er likevel vanskelig å komme utenom ham med den modellen man har i USA med nominasjonsvalg, sier han.

– Det blir ikke lett for noen å slå ham i en eventuell republikansk nominasjonskamp. Trump ligger høyt på folkepopulariteten blant republikanere. Jeg synes egentlig alt tyder på at Trump ønsker å stille igjen. Men det er ulike faktorer som gjør at også han nøler litt, sier Lahlum og viser til potensielle helseutfordringer grunnet høy alder og den pågående granskningsprosessen i Kongressen.

Trump fyller 78 år noen måneder før presidentvalget i 2024.

USA-EKSPERT: Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Han har forsket på amerikansk politikk i flere tiår.

USA-EKSPERT: Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier USA. Han har forsket på amerikansk politikk i flere tiår. Foto: IFS

Melby har imidlertid liten tro på at Trump vil stille til gjenvalg i 2024.

– Som regel når en sittende president taper et valg, er man egentlig ferdig i politikken. Trump har klart å overleve delvis på en løgn, men dog. Jeg tror Trump holder muligheten åpen for gjenvalg for å kunne ha en politisk plattform, men også for å samle inn penger for å ha en reserve hvis det skulle trengs til et fremtidig rettsoppgjør, sier Melby.

– Jeg tror også at det er folk i Det republikanske partiet som vil kunne seile opp og ta fra Trump nominasjonen. Ron DeSantis (guvernør i Florida) er ganske lik Trump i politikken, men har et litt annet persontrekk, og har heller ikke denne balasten som Turmp har, sier Melby.

Frustrasjon blant demokratene

Stadig flere demokrater har den siste tiden rykket ut i media og antydet at det er på tide med en utskiftning av partilederskapet i 2024, og krever at det skal komme en form for avklaring fra Biden selv på hvorvidt om han skal stille eller ikke.

I en lang artikkelen i The New York Times var det flere prominente demokratiske politikere som satte spørsmålstegn ved presidentens mentale kapasitet og hvorvidt han var rett person til å lede partiet inn i presidentvalget i 2024.

Flere titalls demokrater som ble intervjuet av avisen, fryktet at det kunne være skadelidende for partiet dersom Biden stiller til gjenvalg i 2024. Mange hadde nok antatt at det var en felles forståelse om at Biden kun skulle sitte i én periode.

– De er nok nervøse for at han kommer til å ombestemme seg. Det har skjedd før. Når man først sitter i den posisjonen, synes man det er gøy å fortsette. Men det kan også ha foregått ting internt i partiet som har utløst kritikken mot Biden, sier Løkke.

– Jeg tror det er en del frustrasjon innad i partiet om at det er mangel på kraftfullt lederskap og at dette er et resultat av at Biden er for gammel, sier Melby.

– Det kan godt være at Biden fungerer greit internt i administrasjonen, men utad er det tydelig at han snart er 80 år gammel. Veldig mye av politikken styres av hvordan ting ser ut, og dette ser ikke bra ut. Det tror jeg Biden vil innse, sier han.

– Biden låser den naturlige konkurransen om nominasjonen i partiet ved ikke å komme med en avklaring. Jeg tror mye vil være avklart når kongressvalget til høsten er tilbakelagt. Da vil Demokratene se hvilke politiske konstellasjoner de har å stri med i Kongressen etter valget, og da kan det være at Biden og Demokratene innser at man må komme inn med yngre krefter som er mer dynamiske og energiske i sin stil, sier Melby.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments