mandag, juli 4, 2022
HjemNyheterKringkastingsrådet diskuterer Ukraina-dekning og koranbrenning

Kringkastingsrådet diskuterer Ukraina-dekning og koranbrenning

Kringkastingsrådet diskuterer Ukraina-dekning og koranbrenning


Nå arrangeres Kringkastingsrådets siste møte før sommeren.

På agendaen er klager vedrørende NRKs EU-dekning, om dekningen av krigen i Ukraina, småpartier som ikke kommer med i debatter, stengte kommentarfelt og Sidsel Wolds uttalelser om koranbrenning. Totalt har det kommet 710 henvendelser siden forrige møte.

Stengte kommentarfelt

Det har kommet flere klager om stenge kommentarfelt til Kringkastingsrådet, både til dette og det forrige møtet.

I forbindelse med starten av Ukraina-krigen valgte NRK i en periode å stenge kommentarfelt på nyhetssaker på Facebook. I innledningen til rådet sier Laurie MacGregor, strategisk rådgiver i NRK, at grunnen til dette var at de måtte flytte ressurser over på verifisering av videoer fra den samme krigen.

Nå har NRK valgt å fjerne NRK Nyheter-siden på Facebook, og serverer nyheter kun gjennom NRKs hovedside på det sosiale mediet, samt distriktskontorenes Facebook-sider.

– Vi ser at den offentlige samtalen skapt gjennom Facebook har begrenset verdi. Man kan stille seg spørsmål om hva kommentarfeltene tilfører det norske samfunnet av positive verdier, sa nyhetsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK i anledning at NRK Nyheter forlot Facebook.

En av dem som er kritisk til dette, er tidligere stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. Han sier onsdag til Kringkastingsrådet at publikum må få slippe til, når man først velger å publisere en sak på Facebook:

– Når du sier A, så må det følges med en B, nemlig å gi folk mulighet til å ytre seg. Du kan ikke komme med en sak, og si at man ikke har ressurser nok til å følge den saken. Da må du heller ikke si A. Det er kun én årsak til å lukke et kommentarfelt, og det er de presse-etiske årsakene, sier Chaudry i rådet.

De aller fleste rådsmedlemmene støtter NRK Nyheters avgjørelse om å stenge kommentarfeltet, og å forlate plattformen.

– Jeg har stor respekt for redaktøransvaret, at det også gjelder i kommentarfeltet, og at man må flytte ressurser i en kritisk situasjon, som jo angrepet i Ukraina var, sier nestleder i Kringkastingsrådet, Vilde Schancke Sundet, og legger til:

– Jeg er ikke enig med Chaudry om at A alltid må føre til B, og det har litt å gjøre med at NRK har flere hensyn å ivareta. Man må både ivareta redaktøransvaret, og sende ut nyhetssaker. Av og til er det viktig å få spredt ut nyhetssakene der folk er, og hvis man har få ressurser, så er det kanskje da nødvendig i en kort periode å ha nyhetssakene ute til folk som kanskje ikke er på NRKs flater ellers, og da heller stenge kommentarfeltet.

Hun sier likevel at hun og rådet tar på alvor at publikum opplever at de ikke får ytret seg, når kommentarfelt blir stengt.

Nyhetsredaktør Helje Solberg sier at det er viktig å ha kontroll på eget innhold:

– NRK er ikke avhengige av Facebook, og derfor kan vi ta ned vår tilstedeværelse. Det viktigste for oss er å bygge våre egne plattformer der vi har publisistisk kontroll, men vi erkjenner at vi lever i en plattformverden, og vi skal være tilstede på de sosiale mediene, men vi må ha et veldig bevisst forhold til hvorfor vi er på de. Jeg tror at om noen år, så vil vi si at medier har vært altfor omfangsrike på de store plattformene, sier Solberg til rådet.

Nettavisen følger møtet fortløpende.

Møtet kan følges på NRKs sider.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments