mandag, juli 4, 2022
HjemNyheterHer koster gjennomsnittshytta 11,9 millioner: – Korona har vært bensin på bålet

Her koster gjennomsnittshytta 11,9 millioner: – Korona har vært bensin på bålet

Her koster gjennomsnittshytta 11,9 millioner: – Korona har vært bensin på bålet


– Målt som gjennomsnittpriser har hytteprisene steget kraftig så langt i år, og både innlandshytter, fjellhytter og sjøhytter har steget markant i pris, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Hytteprisene steg kraftig med 15,6 prosent i første halvår. De aller dyreste hyttene ligger ved sjøen, og her har også prisstigningen vært størst.

Hele 19 prosent er snittøkningen på sjøhyttene.

Aller øverst på prisstatistikken ligger Færder kommune i Vestfold og Telemark fylke. Her koster snitthytta 11,9 millioner, mens Lillesand ligger rett bak med en snittpris på 11,6 millioner. På tredjeplass ligger Sandefjord kommune med en snittpris like under 7,8 millioner.

– Korona har vært bensin på bålet

Eiendomsmegler Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen har meglet en rekke av lukuseiendommene som har vært til salgs langs Vestfold-kysten de siste årene. Han har merket det voldsomme trykket under koronaen.

– Det har vært som bensin på bålet. Vi ser jo kanskje at det roer seg litt nå, og at pandemieffekten avtar noe.

Pettersson ser at kjøperne bruker litt mer tid til å vurdere og finne ut av om de skal gå for objektene som er til salgs.

– Fortsatt er dette en mankovare, men litt av trykket har avtatt.

Han registerer at Færder og Lillesand kappes om å være det dyreste hyttemarkedet i Norge. Selv er han ikke i tvil om hvorfor Vestfold hevder seg i toppen.

– Det er jo veldig vakkert her, med en tilgjengelig og flott skjærgård. Området har masse bra vær, kanskje flest soldager i året.

Men «rosinen i pølsa» tror han er avstanden til Oslo.

– Den er veldig overkommelig. Man er nede på halve tiden av det man bruker til Lillesand. Det gjør at du har masse folk fra Oslo og Akershus her. Det er mange pengesterke mennesker som har eller ønsker seg fritidseiendom i området vårt.

Hytte til 50 millioner

Blant de potensielle eiendomssalgene som kan trekke opp snittprisen i kommunen, er en stor hytteeiendom på Gåsø, ytterst på Brøtsø.

Eiendommen er på rundt 24 mål, og ligger ytterst på en halvøy, ved innseilingen til Røssesundet, midt i Tjøme-skjærgården.

Megleren sier at det er mange interessenter, men legger ikke skjul på at det er et noe krevende objekt.

– Vi har mange som er interessert når prisen er rundt 20 millioner. Men vi har også hatt god interesse på denne eiendommen. Her sitter vi med en håndfull som vi nå jobber med.

– Det er en av de vakreste eiendommene du finner i vårt område, meget barnevennlig og usjenert. Det er stor bygningsmasse, en eiendom det knapt finnes maken til.

Eiendommen markedsføres som unik, det er også adkomsten.

EIENDOMSMEGLER: – Det er stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, og det skaper naturligvis et prispress, sier eiendomsmegler Jørgen Erland Pettersson om sjøhyttemarkedet. Foto: Terje Wilhelmsen

– Du må anse det som båtveien. Det er fem minutter over sundet, og det kan være fint det, å få senket skuldrene og få ferie- og sommerfølelsen, og slippe å ha bilen på tunet, sier Pettersson.

Han mener det «kan ta hundre år til neste gang et slik sted kommer på markedet».

– Tilbudet er lite, det er mange hytter i dette området som beholdes i familien i mange generasjoner.

Gåsø-hytta har vært i samme familie i rundt hundre år, opplyser megleren.

– Det er også et generasjonsskifte som er årsaken til at den selges. Det blir for mange brukere på et tidspunkt.

Ubalanse mellom tilbud og etterspørsel

Ifølge Henning Lauridsen i Eiendom Norge overgår prisøkningene så langt i 2022 til og med det rekordsterke året 2021.

Hytter på fjellet og i Innlandet hadde lavere snittpris. Blant fjellkommunene ligger Øyer øverst med en gjennomsnittpris på 6,7 millioner, tett fulgt av Hemsedal som oppnådde en snittpris på 6,6 millioner kroner i første halvår. Hol kommune ligger på tredjeplass med en oppnådd snittpris på 4,7 millioner kroner.

I første halvår 2022 ble det omsatt 2747 hytter i bruktmarkedet. 1368 var fjellhytter, 911 var sjøhytter og 468 var innlandshytter.

Eiendomsmegler Jørgen Erland Petterson sier at tilbudet av hytteeiendommer i Færder også har vært lavt hittil i år.

– Det har vært en nedgang i omsetningen på rundt 30 prosent på landsbasis. Det kan vi delvis bekrefte at gjelder her også.

Hittil i år skal det være solgt kun 16 eiendommer i Færder kommune.

– Tilbudet er generelt lavt, men i år har det vært spesielt lavt. Det er stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, og det skaper naturligvis et prispress.

Pettersson viser til at det blir store utslag ved mange dyre salg.

– Fordi mange av hyttene er ekstra kostbare kan flere dyre enkeltsalg gi store utslag i snittprisen fra år til år.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments