mandag, juli 4, 2022
HjemNyheterNekter innsyn i hemmelige regnskap: – Har de noe å skjule?

Nekter innsyn i hemmelige regnskap: – Har de noe å skjule?

Nekter innsyn i hemmelige regnskap: – Har de noe å skjule?


De siste ukene har Nettavisen skrevet flere saker om en lite kjent pengestøtte på det politiske nivået som får minst oppmerksomhet i media: Fylkespolitikken.

Til sammen gir offentligheten 67 millioner kroner i året til drift av gruppene på fylkestingene. Dette er adskilt fra støtten fylkespartier får.

Kommunaldepartementet forklarer at hensikten med ordningen er å gi «et økonomisk grunnlag for den virksomheten som drives i det folkevalgte organet».

Men Nettavisen har avslørt at disse midlene både er rause og ofte kommer uten betingelser. Pengene brukes blant annet til utenlandsturer til populære reisemål eller valgkamp.

I motsetning til på Stortinget, kan denne pengebruken holdes hemmelig i alle fylker utenom to – Nordland og Trøndelag. Flere fylkespartier har gitt Nettavisen innsyn i sine regnskap, men ett parti skiller seg ut: Senterpartiet.

Les også: Her er sakene om fylkesgruppene

Gir innsyn når de må

Nettavisen har til gode å få innsyn i pengebruken til Senterpartiet. I tre separate e-poster fredag skriver de tre fylkessekretærene Torunn Flatjord (Hordaland), Isabelle Orvik (Møre og Romsdal) og Per Rune Vereide (Sogn og Fjordane) en identisk forklaring på hvorfor de ikke gir innsyn i sine regnskap:

«Fylkestingsgruppenes tilskudd og regnskap er unntatt partiloven, dersom ikke fylkestinget har vedtatt noe annet, og det er derfor ikke innsyn i disse regnskapene. Innsynsforespørselen avslås derfor».

<em>Senterpartiets landsmøte 2017.</em> Trondheim  20170324.
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet.
Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB

HEMMELIGHOLD: I en rekke fylker ønsker ikke Senterpartiet ikke å vise hvordan de bruker sine midler. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Tidlig i arbeidet med fylkesgruppene ble Nettavisen også nektet innsyn av Nordland Senterparti, men fikk senere disse regnskapene fra Nordland fylkeskommune. Finnmark Senterparti har ikke gitt innsyn og har sluttet å svare Nettavisen på e-post. Troms Sp har aldri svart. Sp har ikke slått sammen fylkespartiet etter regionreformen.

Erik Stephansen:

Les også: Nå må de stoppe hemmelighetskremmeriet

Partiets generalsekretær, Knut M. Olsen, stiller seg bak sine fylkessekretærer.

– Senterpartiet forholder seg til rammene som partiloven og de enkelte fylkeskommuners reglement setter. I den grad det er vedtatt at dette skal være offentlig, gir Senterpartiet innsyn, sier han til Nettavisen.

Hamar   20190322.
Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Generalssekr Knut M Olsen t.v.
Foto: Terje Pedersen / NTB

LUKKER DØRA: Generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet ser ingen problem med å holde lokalpolitikernes pengebruk skjult for offentligheten. Her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum under et tidligere landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB

Olsen ønsker ikke å svare på disse tre spørsmålene fra Nettavisen:

  • Hvorfor skiller Senterpartiet seg ut som det partiet der det er mest krevende å få innsyn i pengebruken til fylkespolitikerne?
  • Vil du oppfordre fylkeslagene i Senterpartiet til åpenhet rundt egen pengebruk?
  • Har fylkeslagene i Senterpartiet grunn til å skjule egen pengebruk?

Les også: Dette er gruppestøtte

Tror de har noe å skjule

Gjestekommentator i Stavanger Aftenblad og tidligere fylkespolitiker for Frp, Trond Birkedal, har tidligere vært helt klar på hva han tenker om politikerne som ikke viser åpenhet om egen pengebruk:

– Nekter politikere innsyn i hvordan de bruker pengene sine så må man bare legge til grunn at de har noe å skjule, har han sagt til Nettavisen.

Les også:

Les også: Millioner i «skjult partistøtte» går til valgkamp: Ekspertene reagerer

Frps 2. nestleder, Terje Søviknes, som er gruppeleder for Frp i Vestland fylkesting, lurer også på om de har noe å skjule.

Nettavisen skrev kritisk om hans bruk av gruppemidlene i årene 2016-2019 etter at Søviknes selv gav innsyn i denne pengebruken. For han er det selvsagt at det er åpenhet rundt bruken av disse midlene.

– Vi i Frp har vedtektsfestet at de folkevalgte gruppene skal legges fram sine regnskap for våre respektive årsmøter. Da er det helt naturlig for oss å gi innsyn til pressen.

Gardermoen, NORGE 20201017. 
Terje Søviknes under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB

UNDRES: Terje Søviknes stusser over hvorfor Senterpartiet holder egen pengebruk hemmelig. – Jeg lurer jo med en gang på om de har noe å skjule, sier han. Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg synes det er rart at Sp velger en så konservativ linje. Alle har interesse av at det er åpenhet rundt dette. Det har med tilliten til oss politikere å gjøre.

Les også:

Les også: Søviknes brukte smutthull til å berike fylkespartiet

– Hva tror du folk tenker når de ser et parti som holder sin pengebruk hemmelig?

– Det får folk tenke hva de vil om, men jeg lurer jo med en gang på hva de har å skjule. Er det for å unngå kritiske spørsmål og oppslag som Nettavisen har hatt på flere partier? Det er en feig måte å skjule seg bak et formelt regelverk på.

Les også:

Les også: Frp-politikerne fikk støtte til å drive politikk i Nordland – dro på rundreise i USA

– Er det en litt dobbeltrolle fra dem, siden de sier de kun gir innsyn hvis de må, samtidig som de er med å bestemme at det ikke er krav om offentlighet?

– Må? Det burde ikke være noe spørsmål. Hvis du får tilført midler fra skattebetalerne er det klart det bør være åpenhet om hvordan de er disponert, svarer Søviknes kontant.

Les også:

Les også: Ap-politikerne truet med massivt fergekutt for å spare penger – så reiste de på studietur til Venezia

Flere eksempler

I de fylkestingene der Senterpartiet nekter innsyn, har Nettavisen funnet flere eksempler på pengebruk som ikke følger etter enten fylkets retningslinjer eller intensjonen med gruppestøtten.

  • Gruppeleder og Frp-nestleder Terje Søviknes drev fylkesgruppa i Hordaland på sparebluss i tre år slik at han kunne spare opp pengene og sende et valgkampbidrag på 1,5 million kroner til fylkespartiet i 2019. Dette var tilsynelatende et brudd på fylkets egne retningslinjer.
  • Siden 2017 har Møre og Romsdal Aps fylkesgruppe fått 1.269.000 kroner i offentlig støtte og gitt 1.233.250 kroner til fylkespartiet. 950.000 av disse til valgkamp og resten til generell drift, mot hensikten med støtten ifølge ledende eksperter.
  • Både i 2019 og 2020 gikk mesteparten av støtten til Møre og Romsdal Høyres fylkesgruppe til fylkespartiet. Fylkeslederen har ikke besvart Nettavisens spørsmål om hvorfor denne pengebruken var relevant for arbeidet i fylkestinget.
  • Vestland Ap er, med sine 2,1 millioner i året, blant de rikeste fylkesgruppene i landet. Siden 2019 har de fått alle gruppemidlene rett inn på konto til fylkespartiet og ikke skilt ut disse i partiets regnskap, slik at det er umulig å se om alle pengene har gått til fylkesgruppa, slik de skulle, og at ikke deler av det er brukt på fylkespartiet. De opplyser til Nettavisen at de fra nå av skal skille ut fylkesgruppens midler i regnskapet, slik de gjorde tidligere i Hordaland Ap.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments