torsdag, juni 30, 2022
HjemNyheterÆrlig talt: Sandra Borch (34)

Ærlig talt: Sandra Borch (34)

Ærlig talt: Sandra Borch (34)


Du leser nå «Ærlig talt», Nettavisens faste spalte der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet – samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Sandra Borch
Alder: 34
Sivilstand: Singel
Vokst opp: Lavangen i Troms
Bor nå: Tromsø og Oslo
Arbeidsplass: Landbruks- og matminister
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Jeg er veldig glad i kjøre bil når jeg er hjemme i Tromsø. Ellers så blir det en god del flyturer i løpet av året

Les også: Kristin Gjelsvik åpner opp om den nye frykten: – Aldri opplevd lignende

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Jeg brenner for beredskap! Som matminister er jeg veldig opptatt av å synliggjøre hvor viktig matberedskap er for Norge, og for å ha en god beredskap så trenger vi jevn produksjon av mat hele året og ikke minst i hele landet. Derfor var årets jordbruksavtale en særdeles viktig avtale for regjeringen å levere på, som vil bidra til at de som produserer maten vår skal på inntektsmuligheter å leve av.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– Jeg tror nok enkelte tror det er mitt syn på rovdyrpolitikk. Selv om jeg er uenig i at det er kontroversielt. Det er en debatt som med rette skaper mye følelser. Jeg er opptatt av at vi skal ha beitedyr i utmarka vår, da må vi også kontrollere bestandene av rovdyr i større grad.

Hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– Jeg kommer ikke utenom å si at det var en stor dag da jeg ble utnevnt til statsråd av statsministeren. Å gå ut på Slottsplassen hvor et stort folkehav og hele familien møtte meg er et øyeblikk jeg aldri vil glemme. Politisk har det vært å komme i mål med en jordbruksavtale i år sammen med faglagene, vært veldig avgjørende for å skape optimisme i det norske jordbruket både på kort og lang sikt. Det er en særdeles viktig avtale for norsk matproduksjon, og jeg er veldig glade for alle som nå sier at de skal satse i landbruket, slik at vi som forbrukere kan ha glede av norsk, trygg, og god mat i butikkhyllene også i årene som kommer.

Introvert eller ekstrovert?
– Jeg er nok veldig ekstrovert! Jeg elsker folk og jeg elsker å prate. Det kan nok både være en god og dårlig egenskap.

Rett fra levra eller konfliktsky?
– Jeg er nordlending, så det er rett fra levra. Jeg har aldri vært fan av å pakke budskapet mitt inn innpakningspapir. Mye av det du sier på 3 minutter kan du si på 20 sekunder, det er en huskeregel jeg prøver å ha med meg inn i politiske debatter også.

Nøye planlagt eller tar det som det kommer?
– Jeg er nok mer en som tar det som det kommer til manges frustrasjon. Privat er jeg ganske spontan, men som statsråd er jeg nok mer planlagt. Jeg har en timeplan jeg forholder meg til hver dag, og da er jeg veldig opptatt av å være godt forberedt til de møtene jeg har.

Spare eller spandere?
– Jeg er nok en som spanderer mer enn jeg sparer. Jeg mener vi skal leve livet mens vi har det, ta vare på familie og venner. Det er det viktigste for meg. Når jeg har mulighet til å ta de ut på en middag, så gjør jeg det med god samvittighet selv om min lillebror er dyr i drift på byen.

Offentlig eller privat?
– Mye av mitt liv som statsråd er veldig offentlig, og det er slik det er. Men det er også veldig hyggelig å trekke seg tilbake, være helt privat, og treffe venner og familie for å koble litt av.

Les også: Tix om kjæresteryktene: – Jeg har det dritbra

Dax18 eller Farmen?
– Dax18 når jeg selv er med, Farmen alle gangene jeg ikke er på Dax18.

Brettspill eller Fortnite?
– Må si brettspill der. Besserwisser med Emilie Enger Mehl vekker alltid et konkurranseinstinkt jeg ikke trodde jeg hadde. Dårlig taper er jeg også, det hender det blir dårlig stemning.

Livets skole eller mastergrad?
– Ingen av de er feil, og jeg føler jeg er heldig som har begge. Det du opplever i oppveksten din er med på å forme deg som person, og hva du vil gjøre ut av livet ditt. For meg ble det mastergrad i Rettsvitenskap.

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Jeg mistet min bestefar uka før valgdagen i fjor. Han har heiet meg frem gjennom alle år, og var virkelig stolt over at jeg valgte politikken. At han ikke fikk med seg at jeg ble utnevnt som statsråd kan ennå få tårene mine frem.

Hva er det modigste du har gjort?
– Når jeg tenker tilbake på det så vil jeg nok si at det å stille til valg i kommunestyret hjemme i Lavangen var ganske skummelt. Jeg angrer ikke i dag, men det var et ganske brått møte med politikken for en 18-åring.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– Det er en rekke private ting som jeg ikke ønsker å dele med hele verden.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
– Oi… her er det nok en del å velge mellom. Jeg er nok litt distré av meg. Det er ikke så lenge siden jeg kjøpte meg ny bil, jeg ble stoppet i kontroll av politiet og skulle finne sertifikatet som lå i rommet mellom setene. Men jeg fikk ikke åpna det, så politiet måtte inn i bilen og hjelpe til. PS: Jeg fikk kjøre fint videre uten anmerkning eller prikker.

Politisk korrekthet og krenkorama – er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
– Det må være en god blanding. Jeg er opptatt av å være saklig i debatter. Men samtidig er jeg bekymra for at mange former sine budskap i det offentlige ordskiftet, i mange tilfeller etter hva som kan/bør oppleves som politisk korrekt, og ikke nødvendigvis hva man faktisk mener. Det mener jeg er en farlig utvikling. Jeg tror også flere holder igjen i mange debatter og politiske saker fordi man er redd for å krenke noen, eller kan komme i en posisjon der noen kan bli støtt av ens politiske budskap.

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Norske bønder som jobber dag og natt for at vi skal ha tilgang til norsk mat i butikkhyllene. Dette er en yrkesgruppe som aldri roper om fem ukers ferie eller seks timers arbeidsdag. Det er en livsstil, og mens andre drar på ferie gjør bøndene slåttonn etter en lang vinter med fjøsstell.

Hva gjør deg forbannet?
– Det kan være alt fra mindre ting til større ting. Jeg har nok en litt kort lunte. Her om dagen ble jeg forbannet da jeg skulle re opp senga, når du er 142 cm og skal re opp ei dobbeltdyne er det litt av en kamp. Men det går som regel til slutt.

Les også: Skandalen som felte talkshow-dronningen: Nå er Ellen DeGeneres ferdig

– Av større ting er noe av det verste jeg vet mobbing. Det er så mange barn og unge som i dagens samfunn lever opp til å måtte være helt perfekt enten det er på skolen eller i utseende. Der har vi alle en kamp å ta, vi er alle unike akkurat slik vi er. Det mangfoldet vi representerer er viktig for samfunnet. Tenk for en kjedelig verden det hadde vært om alle var like.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– Da ville jeg nok prøvd å være fornuftig og betalt ned på boliglånet.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– Jeg setter mest pris på opplevelser. Ellers så blir jeg veldig glad når jeg får tegninger i posten av gudbarnene mine.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Jeg surfer rundt på de aller fleste magasinene om dagen. Nå leser jeg litt krim for å koble av, og boken som ligger på nattbordet nå er «Fedrenes misgjerninger» av Åsa Larsson
Serie/film: Her har jeg en quilty pleasure. Hver gang jeg er ute og flyr må jeg laste ned «Home and Away». Det vekker barndomsminner, og det er en enkel serie å hoppe inn i. Det er godt for hjernen å koble av med litt ekte såpeserie
Musikk: Jeg hører på det som er pop i tiden. Ellers må jeg innrømme at når jeg jobber så hører jeg på litt forskjellig, men Sondre Justad er en favoritt
App: Det går mye i nettaviser, men jeg spiller også en del sjakk når jeg har litt dødtid
SoMe-profil: @sandraborch på Instagram – her prøver jeg å dele litt fra mitt liv som politiker, men også en del personlige ting
Mat/drikke: Det er så mye å velge mellom! Men en favoritt er lammeskank med potetpuré og rotgrønnsaker (selvfølgelig norsk) og en god rødvin til
Og hvor drar du helst på ferie? Jeg har flere søsken som bor i Panama og USA, så jeg prøver å reise dit når jeg har litt ferie

Hva gleder du deg mest til det neste året?
– Jeg er et sosialt menneske, og selv om det ikke har vært mye tid til det i det siste gleder jeg meg til å bruke enda mer av tiden som kommer med gode folk jeg har rundt meg. Jeg har konstant dårlig samvittighet for at jeg ikke får så mye tid til venner og familie. Så jeg gleder meg til ferie hvor jeg skal ha det hyggelig med mine nærmeste, gjerne i kombinasjon med litt god mat, og drikke. Så gleder jeg meg veldig til min lillebror sitt bryllup i sommer, da blir det både låvefest hjemme på gården og bryllupsfest tre dager til ende.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?
– Nay!

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments