torsdag, juni 30, 2022
HjemNyheterStor pristest: Gigaboks mot grensehandel

Stor pristest: Gigaboks mot grensehandel

Stor pristest: Gigaboks mot grensehandel


I mars gjennomførte Nettavisen en større pristest på grensehandel på Nordens største matbutikk Hypermat, opp mot Norges største supermarkedkjede Meny. Der var prisforskjellene dels enorme.

Mye av årsaken til de store prisforskjellene er at Hypermat ofte har vesentlig større forpakninger.

Men nå har Meny-eier Norgesgruppen startet opp en ny kjede som har fått navnet Gigaboks, som nettopp skal tilby større forpakninger og blant annet ønsker å demme opp mot grensehandelen.

Les også: Norgesgruppen utfordrer svenskehandelen: – Du får ikke dette i andre butikker

Nettavisen har allerede pristestet opp mot Kiwi, der Gigaboks er vesentlig billigere.

Men det store spørsmålet er om det kan konkurrere med grensehandelen.

GIGABOKS: Inngangspartiet er forholdsvis anonymt på Metro på Lørenskog.

HYPERMAT: Det er ingenting anonymt med inngangspartiet til Hypermat.

Veldig ulike konsepter

Først et veldig viktig premiss: Gigaboks er ikke en tradisjonell fullsortement matbutikk som har byttet ut de små forpakningene med de store. Det er varegrupper som er helt fraværende, som for eksempel melk. Ofte er det mindre kjente eller helt ukjente merkevarer. Noe er ikke merkevarer i det hele tatt. Andre ting mer påkostede produkter vi ikke er vant til fra butikken.

ANNERLEDES: Det er store arealer med produkter som du vanligvis ikke finner andre steder.

Butikken har store arealer dedikert til varer som er laget for kantiner og restauranter (storhusholdning). Blant annet kaker, desserter, ferdig marinert kjøtt, nanbrød og vårruller. Disse produktene er det nesten umulig å sammenligne med med det man finner på vanlige matbutikker.

GIGABOKS: Butikken har mye halvfabrikat og produkter som er ment for kantiner, restauranter og lignende.

De er spesielt store på asiatisk mat, og du møter her på et sortiment som du ikke finner andre steder. Disse varene er en stor del av poenget med Gigaboks, men er noe vi vanskelig kan sammenligne.

Samtidig har butikken overraskende store arealer dedikert til interiør. På sett og vis er butikken nærmere Europris enn Kiwi. Det at du ikke nødvendigvis vet hva du finner, gjør Gigaboks mer til en butikk man drar til for å handle inn tematisk. Du reiser hit «for å kjøpe inn til bursdag» eller «fylle på med varer til badet». Er det viktig at det er 1,5-liter Pepsi Max eller Dove naturell, er det ikke sikkert du treffer.

– Vi ønsker å selge andre typer varer enn det man finner i Norge generelt, blant annet gjennom å tilby storhusholdningsprodukter. Vi forsøker å lage en handleopplevelse der kunden synes det er morsommere enn hos konkurrenten. Det er den opplevelsen vi håper kan matche svenskehandlene. Vi klarer ikke å matche svenskepriser på alt, sier Gigaboks-sjef Terje Systad til Nettavisen.

Hypermat er derimot en vanlig matbutikk, bare at den er veldig stor, og tilbyr til dels store forpakninger.

HYPERMAT: Dette er mer en tradisjonell matbutikk med bredt utvalg.

Les også: Slik har vi gjennomført testen


Store sprik i begge retninger

Vår test viser at Gigaboks kommer betydelig bedre ut sammenlignet med grensehandeltester vi har sett tidligere. Mye handler om betydelig større forpakninger.

«Handlekuven» hos Gigaboks koster 7465 kroner, mens den hos Hypermat koster 5863 kroner. Det vil si at det er 21,5 prosent å spare i Sverige, mens det i vår tidligere pristest med Meny var nesten 50 prosent forskjell.

Les også: Så dyrt er det egentlig å bruke bilen

Gigaboks kommer blant annet forholdsvis godt ut på en del baderomsprodukter og på sine store forpakninger med krydder.

I motsatt endre gjør Hypermat mer eller mindre rent bord når det kommer til kjøtt og ost, hvor det er til dels svært store tollmurer. Det er også forholdsvis store prosentvise utslag på enkeltprodukter hvor det ikke er identisk produkt.

– Når det gjelder å demme opp for svenskehandel, så mener vi først og fremst for dem som ønsker å oppleve en litt annerledes handel og nye nytt. Det er ikke mulig for oss å være billigere enn svenskegrensepriser på alt, påpeker Systad.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments