torsdag, juni 30, 2022
HjemNyheterMissilangrepet i Malin:  - Det kan komme hvor som helst, når som...

Missilangrepet i Malin:  – Det kan komme hvor som helst, når som helst

Missilangrepet i Malin:  – Det kan komme hvor som helst, når som helst


MALIN/UKRAINA (Nettavisen): Vi møter ham i kiosken ved jernbanestasjonen i Malin, som ligger to timer nordvest for Kyiv.

Fredag morgen – dagen før Nettavisen besøker åstedet – dukket det opp meldinger om at Malin hadde blitt truffet av flere missiler, og lokale myndigheter meldte om flere skadde ved jernbanestasjonen.

Jean peker opp på taket i kiosken, som buler ned med løse planker. Han fører oss så ut i hagen bak kiosken, hvor han befant seg da den første raketten traff.

Få alt om krigen i Ukraina i vårt nyhetsstudio her.

NÆRE PÅ: Jean jobber på stasjonskiosken sammen med søsteren sin. Sjokkbølgen var så sterk at han ble kastet inn igjen i kiosken.

NÆRE PÅ: Jean jobber på stasjonskiosken sammen med søsteren sin. Sjokkbølgen var så sterk at han ble kastet inn igjen i kiosken. Foto: Morten Risberg

Andre fødselsdag

– Jeg stod her og røyket en sigarett. Så hørte jeg et høyt smell, før jeg ble dyttet overende av sjokkbølgen.

Han gestikulerer at han faller inn døråpningen, og landet på gulvet inne i kiosken.

– Det reddet livet mitt, fordi splintene kom flyvende i veggen rett etterpå.

Jean viser frem splintene og missildelen som han plukket opp fra bakgården etter at missilangrepet av over.

– Vi sier at det var den andre fødselsdagen min. Jeg kunne dødd, men jeg overlevde.

– Er du mer bevisst på trusselen fra missiler nå?

Han trekker på skuldrene.

– Det kan komme hvor som helst, når som helst.

Les: Ikke-ukrainske flyktninger dør mellom Polen og Hviterussland: – Jeg glemmer aldri da de lo av barna

RYDDEJOBB: Jean samlet opp splintene etter angrepet, som ødela rutene på bygningen han jobber i.

RYDDEJOBB: Jean samlet opp splintene etter angrepet, som ødela rutene på bygningen han jobber i. Foto: Morten Risberg

Rundt på jernbanestasjonen er oppryddingsarbeidet allerede i gang, og livet ser ut til å være tilbake til normalen for folk i området. Vinduer er i ferd med å skiftes ut, og bygningsarbeidere kaster ødelagte takstein i en haug ved stasjonsbygningen. Forbipasserende titter nysgjerrig inn på plassen, og folk sykler og vandrer over togovergangen – på vei til jobb eller skole.

Les også: Dette er første gangen Iryna (25) tar i et våpen: – Jeg håper jeg aldri må bruke det mot noen

Likevel vitner stasjonsplassen om et dramatisk og målrettet angrep fra de tre russiske missilene. Et dypt krater skjærer gjennom den ene jernbaneskinnen, og eksplosjonen har flerret opp en parkert godsvogn.

Grus, metallskår og missilbilter ligger strødd over hele plassen, og benkene på perrongen er sprengt til pinneved.

TOK UNNA: Et krater ved togskinnen på stasjonen. Vognen i bakgrunnen forhindret at mer infrastruktur og strøm ble ødelagt, fortalte en militær representant til Nettavisen på stedet.

TOK UNNA: Et krater ved togskinnen på stasjonen. Vognen i bakgrunnen forhindret at mer infrastruktur og strøm ble ødelagt, fortalte en militær representant til Nettavisen på stedet. Foto: Morten Risberg

LIKE FØR: Et passasjertog hadde stått ved stasjonen rett før angrepet.

LIKE FØR: Et passasjertog hadde stått ved stasjonen rett før angrepet. Foto: Morten Risberg

Vant med flyalarmen

Livet i Malin har de siste ukene være fredelige og trygge, beskriver Oleksander, som bor med kone og hund rett ved jernbanen – omtrent 400 meter fra stasjonen.

– Under invasjonen var frontlinjen rundt 20 kilometer herifra, og vi hørte konstante smell fra kampene.

Men da de russiske styrkene trakk seg ut av Kyivregionen i slutten av mars, trodde Oleksander at freden hadde returnert til Malin.

– Alt her var avslappet. Vi hørte flyalarmene regelmessig, men det var ingen som brydde seg om dem.

Den samme alarmen runget over byen fredag morgen, men denne gangen bar den på et dramatisk forvarsel. 15 minutter etter alarmen kom det første smellet.

– Vi bor i andre etasje, og så røyken stige fra stasjonen. Hunden vår ble livredd, og den pep og gjemte seg under sengen. Jeg ba konen min om å gjemme seg under trappen, siden det er det tryggeste stedet i huset.

Oleksander kjørte ut for å se om noen trengte hjelp, men da han ankom jernbanen, var soldater allerede på plass for å sikre området.

Les: Innbyggere i Kharkiv til Nettavisen: – Vi har det ikke bra

UTRYGGHET: Oleksander trodde Malin var trygt etter at de russiske styrkene hadde trukket seg unna. Han håper han nå skal klare å fortsette livet uten frykt.

UTRYGGHET: Oleksander trodde Malin var trygt etter at de russiske styrkene hadde trukket seg unna. Han håper han nå skal klare å fortsette livet uten frykt. Foto: Morten Risberg

Ukraina er ikke fremmed for russiske missilangrep rettet mot infrastruktur og togstasjoner. 25. april hadde fem jernbanestasjoner sentralt og vest i Ukraina blitt angrepet i løpet av kun en time. 9. april tok et missil livet av 59 mennesker ved jernbanestasjonen i Kramatorsk, øst i landet.

Offisielt ble kun tre mennesker skadd i angrepet på stasjonen i Malin. Én av disse var stasjonsarbeideren Serhii, som også var på jobb fredag morgen.

PÅ JOBB: Serhii jobbet ved stasjonen da missilene traff. Flaks hadde det til at ingen av splintene traff ham.

PÅ JOBB: Serhii jobbet ved stasjonen da missilene traff. Flaks hadde det til at ingen større splinter traff ham. Foto: Morten Risberg

Akkurat ferdig med opprydding

– Jeg hadde nettopp ryddet gårdsplassen foran verkstedet vårt, forteller Serhii, mens han peker på grus, plankebiter og metall som ligger strødd rundt foran bygget.

– Da sjefen kom på jobb etterpå, sa han at jeg bare kunne la det ligge, ler han.

Serhii viser oss hull og skader på lokomotivet han stod ved da det smalt. Splintene hadde flydd gjennom både en godsvogn og et hus før de traff maskinen bak Serhii. Likevel hadde de nok fart til å gå rett gjennom metallet på lokomotivet. Flaks gjorde det til at Serhii kun fikk små skader på nesen, i pannen, og på et øre.

– Ambulansen kom rett etterpå, men jeg hadde det helt fint, sier Serhii.

Her smeller det når russerne angriper broen Dnepr – som er full av biler – tidligere i krigen:

– Traff våpenleveranse

Lørdag morgen hevdet det russiske forsvarsdepartementet at de hadde ødelagt en leveranse med vestlige våpen og annet militært utstyr til Ukraina. Ifølge russerne brukte de «Kalibr»-missiler avfyrt fra havet for å ødelegge våpenleveransen som befant seg på jernbanestasjon.

– Det var kun et bytog full av sivile som stod parkert her rett før missilangrepet. Men takk gud for at det dro videre før det smalt, sier Serhii.

Mens Nettavisen er på stasjonen, dukker det opp flere og flere arbeidere som skal hjelpe til med oppryddingen. En mor med tre barn vandrer rolig langs togskinnene, tydelig uaffektert av ødeleggelsene de går forbi.

En sirene hyler igjen i det fjerne. Flyalarmen varsler om en mulig, overhengende fare, likt som i minuttene før angrepet i går. Men for innbyggerne i Malin, som har levd omringet av krig i flere måneder, går oppryddingen videre i samme tempo.

SKADD: Serhii var en av tre som ble skadet i angrepet.

SKADD: Serhii var en av tre som ble skadet i angrepet. Foto: Morten Risberg

KONSTANTE ANGREP I UKRAINA: Et udetonert missil står fortsatt i hovedveien i utkanten av Malin. Denne var ikke i sammenheng med angrepet på jernbanestasjonen 20. mai.

KONSTANTE ANGREP I UKRAINA: Et udetonert missil står fortsatt i hovedveien i utkanten av Malin. Denne var ikke i sammenheng med angrepet på jernbanestasjonen 20. mai. Foto: Morten Risberg

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments