lørdag, mai 21, 2022
HjemNyheterPåstår de finner deler fra kjøleskap og vaskemaskiner i russiske våpen

Påstår de finner deler fra kjøleskap og vaskemaskiner i russiske våpen

Påstår de finner deler fra kjøleskap og vaskemaskiner i russiske våpen


Blant våpnene russerne skal slite med forsyningen av er presisjonsmissilet Iskander. Iskander-missilene kan nå mål i hele Ukraina og er det som er brukt i angrepene mot Odessa og våpenlagre i resten av landet.

– De koster masse å produsere, men de er veldig presise og kan også ta ut ukrainske kommandokontrollsentre, har Tom Røseth tidligere fortalt til Nettavisen.

Alltid oppdatert: Les siste nytt om invasjonen av Ukraina her.

Les også: Varslet en kraftig offensiv – nå blir russerne presset tilbake

– Det er ting som tyder på at russerne allerede nå begynner å gå tom for presisjonsstyrt ammunisjon. Hvis det skjer vil de sivile lidelsene bli enda større, fortalte oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Nettavisen i midten av mars.

Til tross for at Putin nekter for at de vestlige sanksjonene rammer Russland i noen særlig grad, tyder funn på bakken i Ukraina på det motsatte. The Telegraph er blant mediene som skriver at Russland har blitt tvunget til å bruke databrikker fra oppvaskmaskiner og kjøleskap i våpnene sine.

– Ukrainske myndigheter har påstått at både Iskander og andre russiske langtrekkende presisjonsvåpen har mange vestlige deler. Sanksjoner som også omfatter elektroniske komponenter kan være grunnen til at Russland sliter med å få flere av den type våpen i bruk i Ukraina, sier Katarzyna Zysk til Nettavisen.

Les også: Mener russerne mislykkes på alle fronter: – Dette var en måte å spille ned situasjonen på

UTFORDRINGER: Katarzyna Zysk sier den russiske forsvarsindustrien har flere utfordringer. Foto: Forsvaret

Hun er professor i internasjonale relasjoner og samtidshistorie ved Forsvarets høyskole, og har russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk som et av sine spesialfelt. Ifølge Zysk har det russiske militæret forsøkt å gjøre seg mindre avhengige av vestlig teknologi siden 2013.

Les også: Ukrainsk offiser om hvordan de utslettet en russisk bataljon

– Før det ønsket Det russiske forsvarsdepartementet under Anatolii Serdukov og Generalstabssjefen Nikolai Makarov seg faktisk mer samarbeid med Vesten for å skaffe Russland den nyeste teknologien og dermed raskere modernisere det russiske forsvaret og landers forsvarsindustri. De samarbeidet mye med blant annet Tyskland, Frankrike, Italia og Israel, men etter 2013 har de forsøkt å lene seg mer på egne produsenter og bli mer uavhengige, sier Zysk til Nettavisen.

Les også: Kraftige protester mot russisk flymanøver: Ikke skjedd i Norge siden den kalde krigen

I 2014 annekterte som kjent Russland Krym-halvøya og ga omfattende militær støtte til separatistene i Luhansk og Donetsk. Etter dette innførte Vesten flere sanksjoner mot Russland, som blant annet skulle hindre russerne i å få tak i vestlig våpenteknologi.

– Vi vet at Russland fortsatt var avhengig av vestlige komponenter i våpnene sine. Etter sanksjonene i 2014 ble det klart at de blant annet manglet motorer til nye fregatter og helikoptre som ble produsert i Tyskland og Ukraina. Russland sa de ville utvikle egne produkter, men det tar tid. Kvaliteten blir trolig dårligere og det er ikke nødvendigvis billigere, sier Zysk til Nettavisen.

Les også: Mener dette har en klar innvirkning på krigen: – Det har vært et problem for russerne

Ifølge Zysk, som har en doktorgrad om Nato-utvidelse og norske holdninger, har den russiske forsvarsindustrien klart å modernisere store deler av det russiske forsvaret, men de har slitt på flere områder.

– Den russiske forsvarsindustrien er lite konkurranseutsatt, så de har ikke insentiver til å forbedre seg. Det er mye korrupsjon og sløsing av ressurser, de sliter også med å tiltrekke seg folk med riktig kompetanse, og det er kjent at de slet voldsomt med elektronikkomponentene kjøpt fra USA, Frankrike og Tyskland etter sanksjonene i 2014, sier Zysk.

Les også: Mobiliserer i Donbas: – Har ikke så mange soldater å ta av

Hun forteller at russiske myndigheter har slitt med å få forsvarsindustrien til å produsere det de vil ha, til den kvaliteten og den prisen de ønsket seg. Industrien har hatt lav produksjonsevne på flere områder, i tillegg til mangelfull kvalitetskontroll, ineffektiv ressursbruk, høye priser, hjerneflukt og synkende kompetanse – for å nevne noen problemer.

– Det russiske politiske og økonomiske systemet har dannet en grobunn for manglende transparens, omfattende byråkrati, og utbredt korrupsjon som kveler innovasjon, sier Zysk.

Hun sier det antakeligvis har vært mulig for russerne å omgå enkelte vestlige sanksjoner fra 2014, slik at de likevel har fått tak i noen komponenter til de mest avanserte våpnene sine.

Les også: Harde kamper om Donbas: – De er tallmessig underlegne

Tom Røseth er leder for forsvarets høyskole sin forskningsgruppe på Ukraina. Han tror de nye sanksjonene som ble innført etter invasjonen i 2014 vil gjør det enda vanskeligere for Russland å få tak i delene som trengs til Iskander-missilene.

– Iskander har halvledere produsert i Taiwan på vestlig lisens. Disse vil de ikke lenger få tak i på grunn av sanksjonene, sier Røseth til Nettavisen.

Han sier at historien likevel er full av eksempler på at sanksjoner kan omgås ved hjelp av tredjeparter, så lenge det er penger å tjene på det.

– Russland skal visstnok få rundt 70 prosent av halvlederne sine fra Kina, men disse skal ikke være smarte nok til å styre missiler, sier Røseth til Nettavisen.

Han tror likevel at Russland fortsatt har kapasitet til å produsere flere Iskander-missiler, men at tempoet er lavt.

– Trolig begynner de å merke halvledermangelen, det vi i tilfelle se på er hvor mye slike missiler de bruker i Ukraina. Tar de ned takten tyder det på at de har færre tilgjengelig, og det er nettopp det vi har sett, sier Røseth til Nettavisen.

Han sier at dette tvinger russerne til å prioritere hardere på hvordan de bruker de smarte missilene sine.

– For de har brukt veldig mange. Om det er produksjonen eller tilgangen på halvledere som er en utfordring tør jeg ikke si noe om. De kan jo ha et stort lager med halvledere, sier Røseth.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments