onsdag, juni 7, 2023
HjemNyheterByrådsleder Raymond Johansen svikter når det gjelder som mest 

Byrådsleder Raymond Johansen svikter når det gjelder som mest 

Byrådsleder Raymond Johansen svikter når det gjelder som mest 


Det bør også alle som mener Oslo har et moralsk og sosialpolitisk ansvar for å ha et fengsel innenfor kommunegrensen.

«Jeg har prøvd alt jeg kan, men nå er saken død og begravet.» sa Johansen til Avisa Oslo etter at han hadde informert justisministeren om manglende politisk støtte i Oslo til statens fengselsplaner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Uttalelsen er oppsiktsvekkende. Hadde han prøvd «alt han kunne» for at det skulle bygges et nytt og større fengsel på Bredtvet, stikk i strid med Oslo Arbeiderpartis årsmøtevedtak? Har han i det stille, siden 2015, gått bak ryggen på sitt eget parti? Det ser slik ut.

Kanskje er det valgtaktiske årsaker som er grunnen til at Raymond Johansen i det lengste har holdt lav medieprofil i denne betente politiske saken, eller svart avvisende de få gangene han har gitt en kommentar.

«Jeg mener Bredtvet-alternativet virker lite aktuelt. Byrådet er kritisk til et nytt storfengsel her, og jeg tror ikke det blir realisert.» sa han til Aftenposten etter at daværende justisminister foreslo en utvidelse på Bredtvet i 2021.

Det nærmer seg nytt valg. Johansen forstår at det vil være umulig for ham og partiet å drive valgkamp i de viktige groruddalsbydelelene samtidig som han kjemper for å bygge et stort nytt fengsel der. Derfor var det ikke overraskende at han kastet kortene, og la ansvaret på Høyre. Avisa Oslos politiske kommentator fulgte opp og skrev at «det er en skam for byen og en sosialpolitisk skandale at Høyre torpederer muligheten til flertall i bystyret for bygging av nye Oslo fengsel på Bredtvet.»

Les også: Slo medinnsatt med jernstang i fengselet: Fikk ingen konsekvenser

Høyre er for et nytt og moderne fengsel i Oslo, men ikke på Bredtvet om det tar et jafs av friområdene. Her står vi sammen med et bredt og tverrpolitisk flertall i Oslo, og alle som lokalt har engasjert seg for å bevare grøntområdet. Tiden for når et grønt friområde er det samme som en ubebygd tomt er forbi. Det trodde vi byrådslederen visste.

Nå risikerer vi at Oslo fengsel havner utenfor byen. Det er trist. Dessverre har byrådslederen og byrådet ikke gjort jobben sin i denne saken heller. Har Johansen gjort «alt han kan», og for eksempel foreslått alternative tomter i Oslo? I januar i år la Statsbygg frem rapporten Lokaliseringsavklaring. Her skriver de at staten oppfordret både private aktører og kommuner til å spille inn egnede tomter for et nytt fengsel. Det var to hovedkriterier. Tomtene måtte ligge maksimalt 45 minutters kjøretid, utenom rushtrafikken, fra Oslo sentrum, og være på minst 65 mål. Tomter i Oslo kunne være mindre.

Les også: Du blir sykere av å sone i norske fengsler

Lokalpolitikerne i Asker, Lillestrøm, Lier, Drammen, Enebakk, Indre Østfold, Aurskog Høland, Nes og Lunner kommuner kastet seg rundt og spilte inn konkrete forslag til hvor et nytt fengsel kunne ligge. Totalt kom det ifølge Statsbygg inn 51 forslag. Ingen av dem fra byrådet i Oslo, men et privat eiendomsselskap foreslo en tomt på Haugenstua. Det var alt.

I rapporten står det om Bredtvet-alternativet at; «politiske signaler fra sittende byråd må endres dersom det skal være sannsynlig med kommunalt planvedtak.» Om Raymond Johansen har gjort «alt han kan» for at Oslo skal ha et eget fengsel har han sannelig skjult sine spor godt, eller gjort en ekstremt dårlig jobb.

Les mer fra Norsk debatt her

Konsekvensene må vanlige folk bære. Ansatte innen kriminalomsorgen, de innsatte og deres pårørende. Prosessen er elendig håndtert av byrådslederen personlig, og kan koste ham dyrt.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments