onsdag, juni 7, 2023
HjemNyheterDagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet

Dagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet

Dagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet


Fredag gikk seks opposisjonspartier på Stortinget ut i VG og erklærte enighet om regulering av dagligvaremarkedet. Nå skal man blant annet passe enda bedre på dagligvaregigantene og sikre at prisforskjeller på like varer er godt begrunnet.

Dagligvarekjedene skal også pålegges mer åpenhet rundt egne merkevarer (EMV), som First Price.

Les også: Innfører nye grep i dagligvarebransjen: Kiwi- og Meny-eier tror det vil gi høyere matpriser

Inne på Stortinget satt Ap og Sp igjen ved forhandlingsbordet. Flere parter i forhandlingene, som Nettavisen har snakket med, bekrefter at enigheten til opposisjonen er svært likt forslagene som Ap og Sp ønsket.

– De er nesten identiske, opplyser en av partene fra opposisjonssiden av forhandlingsbordet anonymt til Nettavisen.

Årsaken til at man ønsker endringer er for å gi like vilkår for alle aktørene, blant annet etter avsløringer om at Norgesgruppen får bedre innkjøpsbetingelser i noen tilfeller enn konkurrentene.

– Villig til å gå lengre

En av få reelle forskjeller er at SV, Høyre og de andre opposisjonspartiene ønsker en evaluering av tiltakene mot dagvarebransjen om tre år. Regjeringen mener det ikke er noe poeng i å be om en vurdering.

I tillegg ønsker regjeringen å utrede en endring i konkurranseloven, mens opposisjonen ønsker at det skal gå rett ut på høring. Her mener Ap og Sp at en utredning vil være mer begrenset og ta mindre tid enn det opposisjonen frykter.

Regjeringspartiene vil også ha en permanent endring i stedet for den midlertidige forskriftsendringen av konkurranseloven som den SV- og Høyre-ledede opposisjonen nå går inn for. Det er dette Senterpartiets representant ved forhandlingsbordet mener når han sier at regjeringen vil «gå lengre» enn opposisjonen.

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet er beredt til å gå lengre enn opposisjonen. Jeg registrerer at de andre partiene ikke hadde tid til å sluttføre forhandlinger før de gikk ut, sier leder av næringskomiteen, Willfred Nordlund (Sp).

Oslo 20201111. 
Senterpartiets Willfred Nordlund under Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

IKKE MED PÅ DANSEN: Senterpartiets Willfred Nordlund, som leder næringskomiteen, står utenfor flertallet som erklærte seier i Stortingets behandling av endringer i dagligvarebransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Med noen timer til å ville vi blitt enige. Vi er jo enige om det aller meste, men her trengte vi mer tid til å tenke oss om. Ikke 30 minutters varsler kl. 09. Jeg tror vi kunne blitt enige om det meste i løpet av dagen, sier Nordlund til Nettavisen.

– Dette er en praksis jeg ikke tror Høyre vil legge opp til, sier han om at det største opposisjonspartiet brøt forhandlingene med regjeringen når man var nære en enighet.

Les også: Nye avsløringer om Kiwi og Meny: Har gigantisk fordel mot konkurrentene

Saken blir ferdig behandlet i komiteen den 19. mai. Nordlund tror fortsatt at videre forhandlingene vil gi en bredere enighet.

– Mitt mål som leder av næringskomiteen er fortsatt at vi samler et så bredt flertall som overhodet mulig når komiteen skal avgi. Det er jeg optimistisk på at vi skal få til, sier han til Nettavisen.

Etter det Nettavisen kjenner er Høyre lite interessert i videre forhandlinger. De skal være fornøyde med det de har fått til med resten av opposisjonen og anser nå saken som avgjort. Både Høyre og SV regner med at regjeringspartiene til slutt kryper til korset og stemmer for det aller meste som foreslås.

Saken skal voteres over i Stortinget 30. mai.

Les også: Her er opposisjonens dagligvareenighet

Ny duo: Høyre og SV

Enigheten ble i stor grad landet av Høyres Lene Westgaard-Halle og SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som fikk med seg Frp, MDG, Rødt og Venstre. KrF er ikke representert i næringskomiteen.

Både Rødt og MDG skal ha slengt seg med på VG-oppslaget uten særlig eierskap til enigheten, etter det Nettavisen kjenner til. Frp skal på sin side ha vært tungt inne i forhandlingene.

Les også:

Les også: Rema-Reitan varsler endringer for norske matvarer

Ap og Sp mener at forhandlingene ble brutt på svært kort varsel, på tross av at man var nær en bred enighet mellom alle partier. Høyre mener på sin side at regjeringspartiene, og særlig næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), har vært for opptatt av utredninger og generelt vært en sinke i forhandlingene.

– Vi vil gjerne ha med alle partier og har hatt god dialog med regjeringspartiene. Vi vil gjerne ha dem med slik at det blir en enstemmig avstemning i Stortinget. Det er best for saken, sier Høyres Lene Westgaard-Halle til Nettavisen.

– Men hvis dere vil ha dem med, hvorfor gå ut i media uten dem?

– De har vært med hele veien men valgte i dag å ikke delta på møtet med pressen, svarer næringspolitikeren.

Oslo 20220323. 
Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

ENIG MED SV: Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) fikk nok av regjeringspartiene og dannet flertall med SV og resten av opposisjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dette svaret er Nordlund i Sp lite fornøyd med.

– Westgård-Halle er ikke er ærlig om hvorfor Senterpartiet og Ap ikke er en del av enigheten. Heller ikke Høyre ville sagt ja til å delta på et pressemøte får å stå bak noe de fikk se noen minutter tidligere. Så mye hastet det ikke. Saken skal avgis neste uke, kontrer han.

SVs næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes, svarer slik på spørsmål fra Nettavisen om Ap og Sps ønske om å fortsette forhandlingene:

– Det er fortsatt tid og vi er alltid åpen for mer god politikk, men denne enigheten må nå legges til grunn for videre forhandlinger.

Les også:

Les også: Næringsministeren hardt ut mot dagligvarebransjen: – For å være helt ærlig, dette synes jeg er en skikkelig uting

– Det kan være andre ting som er aktuelt å legge til. Ap og Sp har også spilt inn deler av politikken til denne forslaget, avslutter han.

Oslo 20220420. 
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB

ENIG MED HØYRE: Torgeir Knag Fylkesnes i SV. Foto: Terje Pedersen / NTB

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments