fredag, juni 2, 2023
HjemNyheterADHD Norge langer ut mot Rema 1000: – En utbredt praksis som...

ADHD Norge langer ut mot Rema 1000: – En utbredt praksis som ikke står til troende

ADHD Norge langer ut mot Rema 1000: – En utbredt praksis som ikke står til troende


Forrige fredag publiserte Nettavisen en artikkel om Elwyn (19) som hadde søkt jobb hos REMA 1000 og reagerte på at kjeden benyttet seg av evnetester i ansettelsesprosessen.

– Det var ikke noe sjokk at jeg fikk evnetester, men jeg gruet meg til å ta dem fordi jeg visste at det da er mindre sannsynlig at jeg får jobben. Jeg har ADHD og lærevansker så jeg gjør det ikke så veldig bra på IQ-tester, sa Elwyn til Nettavisen.

Rema 1000 er en av mange butikkkjeder som bruker evnetester for å evaluere jobbsøkere til stillinger i butikk.

En evnetest er en arbeidspyskologisk test som bistår bedriftene med å forstå hvordan kandidater tar til seg informasjon og kunnskap. Målet er å få en forståelse av evnen kandidaten har til å resonnere logisk. Det minner om en IQ-test, men Rema 1000 har understreket overfor Nettavisen at det ikke er en IQ-test, men en problemløsningstest.

Bruken av testene har vekket reaksjoner fra flere hold, og nå kommer ADHD Norge på banen.

– Artikkelen har utløst en debatt om en praksis som vi ikke har vært klar over, sier generalsekretær Gry Lunde til Nettavisen.

– Våre jobbsøkere kan nemlig bli like gode arbeidstakere

– Hva har dere diskutert?

– Bruken av slike tester, om testene bidrar til å skape et inkluderende arbeidsliv og om bedriftene tar høyde for at man mister mange gode kandidater med slike screeninger. Vi vil jo tenke at mange av våre medlemmer faller utenfor fordi det ikke er uvanlig at mennesker med ADHD har lese- og skrivevansker eller utfordringer med konsentrasjon.

Gry Lunde mener situasjonen er spesiell.

– Man snakker veldig mye om inkluderende arbeidsliv, men slike tester er til for å ekskludere kandidater basert på uønskede egenskaper. De bruker testen til å sortere blant søkere, og mange med ADHD er utmerkede arbeidstakere, men vil ha utfordringer med slike tester. Mange med ADHD sliter med arbeidsminne og har mange negative erfaringer med seg knyttet til slike testsituasjoner. Hvis matvarekjedene prøver å si noe annet er det bare tull. Jeg stiller også spørsmålstegn ved hvor god kompetanse arbeidsgivere har om bruken av slike tester.

Det foregår store diskusjoner knyttet til bruken av slike tester og hvor nyttige de faktisk er, påpeker Lunde.

– Våre jobbsøkere kan nemlig bli like gode arbeidstakere på Rema 1000 som alle andre. Flere butikkjeder ansetter også mennesker med psykisk utviklingshemninger. Må de gjennom testene? Spør hun.

IKKE ET NYTTIG VERKTØY: Gry Lunde mener evnetester kan ekskludere gode kandidater.

IKKE ET NYTTIG VERKTØY: Gry Lunde mener evnetester kan ekskludere gode kandidater. Foto: Anita Sælø

Ber Ole Robert Reitan ta ansvar

ADHD Norge-lederen mener dette er et instrumentelt menneskesyn som kjedene ikke bør være bekjent med.

– Jeg tenker det er naivt å tro at man får så mye relevant informasjon ut av testene. En stor del av arbeidet i en butikk handler om å være pliktoppfyllende, ha sosiale ferdigheter, kollegiale evner og kundeservice. Hva legger matvarekjedene selv i begrepet inkluderende arbeidsliv? Hvilken profil ønsker Rema 1000 å ha i forhold til ansettelser? Er dette en praksis Rema 1000 kan stå inne for?

Lunde understreker at det krever mye å stille opp i mediene med en personlig historie.

– Jeg synes det er veldig flott at Elwyn står frem. Det er tøft av ham å ta et personlig initiativ til å vise frem denne praksisen, og fortelle hvordan det får han til å føle seg.

Avslutningsvis påpeker Lunde at dette er en gråsone.

– Jeg håper Likestilling- og diskrimineringsombudet kan se på denne saken. Nettavisen har avdekket en utbredt praksis som ikke står til troende.

I tillegg kommer hun med en sterk oppfordring til Rema 1000.

– Jeg synes dere skal få Ole Robert Reitan i Rema 1000 i tale. Det er han som har det øverste ansvaret. Han må stå til ansvar for dette, sier hun.

Invitert ADHD Norge til et møte

HR-sjef Elin Gundrosen Johnsen skriver til Nettavisen i en e-post at butikkansatte er Rema 1000s viktigste ressurs.

– Vi ønsker derfor å gjøre en grundig og rettferdig jobb når vi ansetter. For å jobbe i butikk trenger man en rekke ferdigheter, der det er summen av hva du kan og hvilke verdier du representerer, som avgjør hvor godt du lykkes. Ofte kan vi få hundrevis av søkere til stillinger i butikkene våre, noe vi er veldig glade for. Derfor ønsker vi også å gjøre en grundig og rettferdig jobb når vi ansetter, og disse standardiserte testene bidrar til nettopp dette.

– HR-sjefen understreker at testen det her refereres til er én liten del av en ansettelsesprosess, som også omfatter intervju, CV og søknad.

– Det er hvor godt du passer til rollen som avgjør. I Rema 1000 har vi en grunnleggende tro på enkeltmennesket, og å gi muligheter til mennesker med ulike forutsetninger.

Men selskapet har tatt kontakt med foreningen for å få innspill.

– For å ta bedre hensyn til de med ADHD, men også mennesker med lese- og skrivevansker vil vi se på prosessen i dialog med interesseorganisasjonen, og har derfor invitert ADHD Norge til et møte for å ha dialog rundt hvordan vi kan forbedre prosessen.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med Ole Robert Reitan gjennom kommunikasjonsavdelingen til Rema 1000 uten hell. Avdelingen svarer at det er HR-sjef Elin Gundrosen Johnsen som svarer for Rema 1000 i denne saken.

Les også: Dette er aksjen du burde eie i urolige tider

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments