onsdag, mai 25, 2022
HjemNyheterNæringsministeren hardt ut mot dagligvarebransjen: – For å være helt ærlig, dette...

Næringsministeren hardt ut mot dagligvarebransjen: – For å være helt ærlig, dette synes jeg er en skikkelig uting

Næringsministeren hardt ut mot dagligvarebransjen: – For å være helt ærlig, dette synes jeg er en skikkelig uting


– For å være helt ærlig, dette synes jeg er en skikkelig uting. For å være enda mer konkret synes jeg ikke det hører noe sted hjemme.

Jan Christian Vestre (Ap) tok bladet fra munnen tirsdag. Han ga tydelig uttrykk for hva han synes om praksisen med at gårdeiere har egne klausuler som hindrer etablering av konkurrerende dagligvareaktører.

Vestre: – Vanskelig for nye aktører å etablere seg

– Jeg er bekymret og overrasket over at det har oppstått klausuler i kontrakter om at konkurrenter ikke skal få etablere seg i samme lokaler, sa han. Han synes det var drøyt at Konkurransetilsynet har dokumentert praksisen gjennom sine undersøkelser.

Vestre understreket at beliggenhet på lokaler er grunnleggende for konkurransen i dagligvaremarkedet. Og at det er viktig at butikken ligger i tilknytning til jobben eller der hvor man bor.

– Sånne klausuler som også videreføres ved salg, gjør det vanskelig for nye aktører. Det forbyr effektivt konkurrerende aktører å drive næringsaktivitet der etterpå. Det kommer vi til å sende ut forslag om på høring før sommeren, sier han til Nettavisen.

Påpekningen var én av de fire tiltakene Nærings- og fiskeridepartementet vil iverksette overfor dagligvarebransjen.

– Noe kan vi gjøre raskt, og vi vil sørge for at vi går grundig til verks, uttalte næringsministeren.

Les også: Mener konkurrentene sinker veksten: – Ikke rimelig

Setter i gang utredning

Dette er punktene som departementet vil undersøke for å bedre konkurransesituasjonen:

Det vil bli lyst ut en utredningsoppdrag om egen merkevare (EMV), som First Price, Jacobs og X-tra, altså merker som er eid av dagligkjedene og som konkurrerer med produkter fra dagligvareleverandører som for eksempel Freia, Tine og Orkla.

– Hvorfor er utredning av EMV viktig?

– Jeg ønsker en utredning fordi EMV kan bety at de store aktørene sikrer seg en stadig større kontroll over verdikjeden. Det kan føre til en dårligere konkurranse, men vi vet det ikke sikkert. Derfor trenger vi mer kunnskap, sier næringsministeren til Nettavisen

Mange mener EMV gir mer mangfold, innovasjon og lavere priser, argumenter også Vestre kjenner til.

– Aktørene gir et sammensatt bilde av dette. Vi har hele tiden sagt at premisset for dette er at vi er sterkt bekymret for konkurransen i dagligvaremarkedet og vi mener forbrukerne betaler for mye, sier ministeren.

Helt konkret ønsker departementet å undersøke hvordan EMV påvirker konkurranse, pris og utvalg i dagligvarebransjen.

– Vi kommer til å innføre en egen begrunnelsesplikt på forskjeller i påslag mellom EMV og de uavhengige merkevarene. Vi kommer til å gi ett av tilsynene våre hjemmel til å føre tilsyn på logistikken og bruken av EMV i dagligvaremarkedet, uttalte han.

Prisdifferensiering

Vestre opplyste også om at de vil starte arbeidet med skissen til eventuelle reguleringer av prisdifferensiering. Han understreket at de i dag ikke har nok kunnskap om konsekvenser av regulering eller ikke regulering av prising i dagligvarebransjen.

Han sier at forbud mot prisdifferansiering ikke er veldig aktuelt etter gjennomgangen tirsdag.

– Med den kunnskapen vi har så langt tror jeg ikke et generelt forbud mot prisdifferensiering er veien å gå, men vi skal utrede også dette spørsmålet, og jeg lytter gjerne til flere stemmer. Så tror jeg det finnes andre måter å regulere prisdifferansen på som kan gi positive effekter. Det skal vi se nærmere på.

Spesielt ulike konsekvenser av ulike former for regulere priser blir laget vil stå på agendaen.

– Her ønsker vi innspill på hvordan en prisregulering kan utformes, for at konkurransen ikke skal svekkes, sa han.

Vestre ønsker å innføre en lov der leverandørene pålegges å begrunne prisingen.

Samtidig vil terskelen for når dagligvarekjedene og leverandørene anses som dominerende aktører i markedet senkes.

– Det skal bli enklere for Konkurransetilsynet å håndheve sunn konkurranse, avsluttet Vestre.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments