mandag, mai 16, 2022
HjemNyheterKlimaforsker slår alarm: - Må omstille oss raskere enn vi kanskje er...

Klimaforsker slår alarm: – Må omstille oss raskere enn vi kanskje er klare for

Klimaforsker slår alarm: – Må omstille oss raskere enn vi kanskje er klare for


Verdens meteorologiorganisasjon har kommet med en ny rapport om klimaet fremover. Det de skriver er ikke veldig trivelig lesning.

« Det er 50 % sjanse for at den globale temperaturen vipper over 1,5 grader i løpet av fem år. Paris-avtalen har som mål å holde temperaturen under denne grensa. Vi venter også at ett av de neste fem årene vil bli det varmeste vi har hatt.», er noe av det som står å lese i rapporten.

– 1,5 graders-målet er ikke en tilfeldig statistikk. Det er heller en indikator på når klimaendringer vil bli enda mer skadelig for mennesker og hele jorden, sier generalsekretær i Verdens meteorologiorganisasjon, professor Petteri Taalas.

Bekymret

Klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt har studert rapporten, og han legger ingenting mellom fingrene i konklusjonen sin.

– Et viktig varsel om at vi må omstille oss raskere enn vi kanskje er klare for. Vi må både kutte utslipp og tilpasse oss et nytt klima, sier han i en uttalelse.

Verdens meteorologiorganisasjon er krystallklare på at utslipp av klimagasser må kuttes snarest, og ikke «snart», hvis ikke konsekvensene skal bli dramatiske for planeten vår.

– Det haster

FNs klimapanel IPCC advarte nylig i en egen rapport, om at vi begynner å få svært dårlig tid dersom verden skal klare å holde temperaturstigningen under 1,5 grader, og dermed unngå de mest ødeleggende klimakonsekvensene.

Les også: FNs klimapanel med ny rapport: – Det er nå eller aldri

– Vi står overfor en rekke utfordringer, som å begrense den globale oppvarmingen, EUs grønne giv og målet om netto nullutslipp innen 2050, sa Mauro Facchini ved EU-kommisjonens generaldirektorat for forsvarsindustri og romfart, etaten som har ansvar for Copernicus.

– At vi allerede ser klimarelaterte ekstremhendelser i Europa understreker at det haster, la han til.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments