mandag, mai 16, 2022
HjemNyheterReagerer på negativt fokus. Det får eksperten til å riste på hodet:...

Reagerer på negativt fokus. Det får eksperten til å riste på hodet: – De kan ikke være fiender med alle

Reagerer på negativt fokus. Det får eksperten til å riste på hodet: – De kan ikke være fiender med alle


MAJORSTUEN (Nettavisen): Etter svært svake resultater fra de norske løperne bak Johaug i OL, og etter hun litt senere i vinter annonserte at hun skulle legge opp, har ekspertene ropt varsku om fremtiden til norsk kvinnelangrenn.

Både løpere, trenere og ledere har blitt pepret med spørsmål om hvem som skal ta opp arven etter Johaug. Senere har det også blitt klart at meritterte Maiken Caspersen Falla legger opp, i tillegg til at Ingvild Flugstad Østberg ikke er med på landslaget neste sesong.

Det kan med andre ord bli et magert mesterskap i Planica neste år for de norske kvinnene, om ekspertene får rett i sine spådommer.

– Mye negativitet

Men ikke alle løpere og ledere mener det er grunn til å male et så dystert bilde av fremtiden til norsk kvinnelangrenn. Helene Marie Fossesholm mener fokuset har blitt for negativt.

– Det ville vært helt feil å si nei. Det synes jeg absolutt. Det er klart det er mye negativitet, sier hun til Nettavisen, på spørsmål om hun synes det er i overkant mye negativt fokus.

Resultatene fra i vinter viser imidlertid at de norske kvinnene har en lang vei å gå.

Oslo 20220502. 
Helene Marie Fossesholm under pressetreffet der landslagene i langrenn blir presentert
Foto: Terje Pedersen / NTB

NEGATIVT FOKUS: Helene Marie Fossesholm mener det for mye negativt fokus på fremtiden til norsk kvinnelangrenn. Foto: Terje Pedersen/ NTB

Bare Heidi Weng kan skilte med verdenscupseier forrige sesong, av løperne som nå er på landslaget. Hun ble også beste norske løper i verdenscupen sammenlagt hvis man ikke regner med Johaug, med en 6. plass.

Neste på lista er Tiril Udnes Weng på 16. plass og Mathilde Myhrvold på 23. plass.

I OL ble beste norske plassering bak Johaug en 7. plass av Tiril Udnes Weng på sprinten. Beste plassering på distanse sto tvillingsøster Lotta for med en 13. plass på tremila.

Les også: Kvinnelandslaget i langrenn 2022/23

– Det verste som kan skje

Fossesholm er klar på at de norske kvinnene har en tøff jobb foran seg og at det blir vanskelig å leve opp til resultatene Johaug og Falla har levert de siste 10-12 årene, men mener fremtiden ikke er så mørk som kritikerne skal ha det til.

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg tror ikke vi skal være for negative. Det er ikke negativitet som løfter en opp, ikke i det hele tatt. Det er klart man må kalle en spade for en spade, men man trenger ikke slå med spaden heller, sier hun.

– Får du lyst til å motbevise kritikerne?

– Absolutt. Det er bensin på bålet for meg det, svarer Fossesholm kontant.

En av kritikerne hun i så fall må motbevise er langrennsekspert Petter Skinstad. Han er svært tydelig på at de norske løperne må tåle kritiske spørsmål fra media.

– Det verste som kan skje for norsk langrenn er om media og publikum blir likegyldig. Det er mye bedre for norsk langrenn at det diskuteres med negativt fortegn, enn at det ikke diskuteres i det hele tatt. Hvis folk slutter å bry seg er landslaget lagt ned innen kort tid og alle som er der nå er uten jobb, sier han til Nettavisen.

190131 Petter Soleng Skinstad of Norway competes in the men's 15 km classic technique interval start on January 31, 2019 in Meråker.
Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160414

KLAR BESKJED: Petter Skinstad mener de norske langrennskvinnene må tåle at det snakkes om dem i negativt fortegn. Foto: JON OLAV NESVOLD/ Bildbyrån

– Kan ikke være fiender med alle

Fossesholm er ikke den eneste som mener det er et for negativt fokus på fremtiden til norsk kvinnelangrenn. Også landslagssjef Espen Bjervig reagerer på det.

– Jeg synes det er litt negativt fokus. Men så klart, typer som Marit Bjørgen og Therese Johaug kommer ikke hvert andre år liksom, men vi har et veldig solid lag som jeg tror kommer til å levere bra til vinteren, sier han til Nettavisen.

– Synes du kritikken er ubalansert?

– Sånn blir det ofte når man fokuserer på det som ikke fungerer. Jeg synes det er litt unyansert og urettferdig, for vi har mange sterke dameløpere, sier Bjervig.

Oslo 20220502. 
under pressetreffet der landslagene i langrenn blir presentert
Foto: Terje Pedersen / NTB

UNYANSERT: Langrennssjef Espen Bjervig mener kritikken mot kvinnelandslaget er unyansert. Foto: Terje Pedersen

Skinstad er langt i fra enig med langrennssjefen.

– Den dekningen finnes ikke unyansert. Her hylles den som hylles skal, og norsk media er, og skal ikke være noe heiagjeng. Media skal bistå med hyllest der det fortjener hyllest og de skal problematisere og diskutere ting som er vanskelig og kunne vært gjort annerledes, sier Skinstad.

Bjervig har fortalt til NRK at de norske løperne skal på medietrening før sommeren. Det mener Skinstad er helt på sin plass.

– Jeg håper virkelig det kurset inneholder en time eller to som inkluderer rolleforståelse og forståelse av medias oppgave i samfunnet. De kan ikke være fiender med alle. De må spille på lag med media og sette pris på at det er oppmerksomhet, og akseptere at noen ganger vil det stilles negative og vanskelige spørsmål, sier Skinstad.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments