søndag, mai 22, 2022
HjemNyheter«Synne» ble forsøkt knivstukket: - Jeg føler meg totalt sviktet av Nav

«Synne» ble forsøkt knivstukket: – Jeg føler meg totalt sviktet av Nav

«Synne» ble forsøkt knivstukket: – Jeg føler meg totalt sviktet av Nav


En solskinnsdag i midten av august i 2020 hadde «Synne» skiftet til arbeidsuniform og var klar for en ny dag på jobb ved Legevakten i Bergen. Hun startet på jobb klokken 14.30 og hadde beregnet god tid.

– Jeg tok meg en røyk før jeg startet på jobb. Klokken var noen minutter over to. Jeg stod rett ved personalinngangen og leste nyheter på telefonen.

«Synne» oppdaget plutselig en dame som kom raskt mot henne, med en grønn kniv i hånden.

– Jeg ble presset inn i et hjørne. Hun forsøkte å stikke meg flere ganger i mageregionen. Jeg tok tak i skulderen hennes og forsøkte å skyve henne vekk. Jeg kom meg unna og hun fulgte etter. Jeg hylte etter hjelp. Der og da føltes det som en evighet før hjelpen kom.

Etter hvert klarte flere personer å få lagt kvinnen i bakken, og «Synne» slapp unna uten fysiske skader.

Les også: Vant kampen mot Nav – måtte ta regninga selv: Nå kan alt bli snudd på hodet

Skremmende situasjon

– Kvinnen stod tett innpå meg. Det fjerne og bortkomne blikket hennes har festet seg i minnet. At damen skar seg selv i håndleddet, gjorde at jeg ble tildekket av blod. Situasjonen var veldig skremmende.

«Synne» forteller at i etterkant hadde damen blitt beordret til å gå ut og drepe folk.

Rett før hendelsen hadde Synne fått bukt med egen sosial angst.

– Etter at dette skjedde, fikk jeg større problemer med angst. Jeg kjenner fortsatt på den frykten jeg kjente brått på der og da. Jeg var redd for å dø, sier hun.

Hun trekker pusten dypt. I etterkant har hun ofte hatt skremmende mareritt. Etter episoden har hun vært redd for å gå ut av leiligheten, vært ekstra var for lyder og er skeptisk i møte med nye folk. I den første perioden etter, var det vanskelig å sove og spise.

Les hva Nav sier lenger nede i artikkelen.

Saktegående behandling

«Synne» bodde i Bergen med samboeren da hun ble angrepet. Hendelsen gjorde at hun flyttet hjem til sin mor som følge av angsten. I dag bor hun i egen leilighet i Stord.

– Jeg mottar psykisk helsehjelp fra DPS i Stord, men føler at behandlingen er for saktegående.

Advokaten hennes, Jannicke Keller-Fløystad i advokatfirmaet Elden, fikk oppnevnt en psykolog av Hordaland tingrett som konstaterte at fornærmede er tjue prosent ufør og har utviklet diagnosen PTSD som følge av hendelsen.

– I etterkant har jeg ikke klart å jobbe like mye som jeg har hatt lyst til. Dagene på jobb har vært ekstra tunge. Jeg har sterk angst og jeg er redd for at det samme skal skje igjen, forklarer «Synne».

Les også: Ny feil fra Nav: Over 500 personer har fått utbetalt for lite uføretrygd

Føler seg sviktet

«Synne» søkte på yrkesskadeerstatning som Nav har gitt avslag på.

– Nav mener at jeg ikke var på jobb og jobbet da ulykken skjedde. Jeg hadde stemplet meg inn og skiftet til arbeidsuniform. Jeg var til stede for å jobbe, understreker hun.

– Jeg føler at jeg har blitt tråkket på når jeg allerede er langt nede psykisk. Det er kjedelig å føle på at jeg er den som blir straffet.

I dag forsøker hun å ta en ting om gangen og unngå å planlegge for mye.

– Jeg mestrer i større grad å være ute blant folk enn tidligere. Likevel går jeg fortsatt med frykten for at noe skal skje igjen, sier hun.

«Synne» har hatt noe arbeid i etterkant, men på grunn av egen psyke har det vært utfordrende å stå i en jobb.

– I dag har jeg startet i ny jobb med mat som jeg trives godt med. Jeg håper at jeg kan få en redusert stilling.

Les: Raser mot strafferentene til Nav: – Dypt urettferdig

Ingen hjelp fra Nav

For «Synne» har det ikke vært noen hjelp å få fra Nav, ifølge henne.

– Jeg føler meg totalt sviktet av Nav.

Fotograf Moment Studio Norge Oslo

EN STERK SAK: Jannicke Keller-Fløystad i advokatfirmaet Elden mener at de har en sterk sak i Trygderetten. Foto: Moment Studio

Advokat Jannicke Keller-Fløystad og advokatfullmektig Ine Birgitte Nyhus ved Advokatfirmaet Elden AS har hjulpet henne med å søke på yrkesskadetrygd.

– «Synne» sendte yrkesskademelding til Nav i fjor som hun har fått avslag på begge gangene. Nav har feilaktig lagt til grunn at skaden ikke har oppstått i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden, informerer hun.

Keller-Fløystad fremhever at formålet med yrkesskadelovgivningen er å gi kompensasjon for den særlige risiko som er forbundet med arbeidet. Etter Navs rundskriv til folketrygdloven § 13-6 annet ledd, er det derfor relevant å vektlegge om skaden «skjer på et område som naturlig hører inn under arbeidsgivers risiko- eller ansvarsområde».

– Det anføres at ansatte på legevakten som oppholder seg like utenfor legevakten, er utsatt for en forhøyet risiko for å bli overfalt eller angrepet av pasienter med psykoser eller psykiske lidelser. Det avgjørende for yrkesskadedekning må være at «Synne» ble skadet da hun befant seg i et risikoutsatt område i tilknytning til legevakten, herunder på arbeidsstedets anviste røykeplass. På bakgrunn av dette må hun anses for å ha blitt skadet på «på arbeidsstedet», understreker hun.

Nav i tvil

Etter at Nav behandlet klagen deres i klageinstans, fikk de følgende svar i september i fjor:

Nav Familie- og pensjonsytelser presiserer i oversendingsbrev til Nav klageinstans, at de «under tvil har kommet frem til at klager ikke var yrkesskadedekket når hendelsen fant sted».

– Når de er i tvil, skal det gå i favør av søkerne. Ikke motsatt. Det er uforståelig at det er lagt til grunn at ikke klager var yrkesskadedekket. Vi mener at vi har en sterk sak i forhold til klagen vår til Trygderetten. Saksbehandlingstiden har vært uvanlig lang, og det i en sak hvor Nav har vært i tvil om at hun er yrkesskadedekket. Som følge av hendelsen har hun hatt det både tøft økonomisk. Hun har i tillegg fått konstatert PSDT-lidelse. Når saken omsider blir behandlet i Trygderetten, stiller vår klient sterkt. Det er bare synd at det tar så lang tid, sier Keller-Fløystad.

Les også: Regjeringen får håpe at velgerne innen valget har glemt hvem som ofret mest under pandemien

Venter på svar

I januar 2022 skriver Nav klageinstans at de vil bruke cirka 14 uker på å vurdere saken på nytt før saken eventuelt sendes Trygderetten. Over et år har gått siden «Synne» sendte klage. Hun venter fortsatt på svar.

– Det er uheldig at både Nav familie og pensjonsytelser og Nav klageinstans bruker flere måneder på saksbehandlingen, når de vurderer klagen for andre gang. Det er de samme anførslene som er presentert både i vår anke til Nav samt anken til Trygderetten. Anken burde ha vært sendt Trygderetten allerede i januar i år. Saken har en stor betydning for hennes økonomiske situasjon og psykiske helse, sier Keller-Fløystad.

Ikke yrkesskadedekket

Grethe Børsheim, direktør i Nav Klageinstans fremhever at «I Folketrygdloven § 13-6. Arbeidstaker står det; «Yrkesskadedekningen gjelder for yrkesskader som oppstår mens arbeidstakeren er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden.».

– Fornærmede utførte ikke arbeidsoppgaver da ulykken skjedde. Hun stod utenfor arbeidsplassens personalinngang, og hendelsen fant sted utenfor hennes arbeidstid. Nav har derfor vurdert at hun ikke var yrkesskadedekket på ulykkestidspunktet.

Les også: Over halve befolkningen mottok penger fra Nav i fjor

Børsheim understreker også at saksbehandlingstiden i denne saken ikke har vært unormal lang.

– Nav mottok meldingen om yrkesskade i mars 2021, og saken ble sendt til Trygderetten i april i år. I mellomtiden har saken blitt vurdert to ganger av Nav Familie- og pensjonsytelser, og to ganger av Nav Klageinstans, sier hun.

Ikke uvanlig

– Det er ikke er uvanlig at vi kan være i tvil når vi behandler saker. Vår oppgave er uansett å komme fram til det resultatet som vi mener er riktig. Denne saken er behandlet fire ganger, og alle gangene har vi konkludert med at hun ikke har rett på yrkesskade. Nå er saken sendt til Trygderetten, og de kan se på alle sider av saken en gang til, informerer hun.

– At Nav fatter vedtak i saker hvor det er en viss grad av tvil, viser hvor viktig det er at brukere av Navs tjenester kan klage/anke avgjørelser de er uenige i. Det er ikke helt uvanlig at overprøving av et vedtak ender i et annet resultat. Klage- og ankeadgangen er derfor en mulighet som ivaretar den enkeltes rettssikkerhet.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments