torsdag, mai 19, 2022
HjemNyheterRuud-nedtur vekker oppsikt: - Lett å miste troen

Ruud-nedtur vekker oppsikt: – Lett å miste troen

Ruud-nedtur vekker oppsikt: – Lett å miste troen


Casper Ruud har fått en uventet tøff start på grussesongen med tidlig exit i Monte Carlo, München og Madrid. I Barcelona ble det kvartfinaletap mot Pablo Carreno Busta.

Grusen har i flere år blitt trukket fram som Ruuds favorittunderlag, men noen uker før Grand Slam-turneringen French Open er ikke alt helt som det skal.

Det får mange til å klø seg i hodet:

– Derfor har det gått nedover

Eurosports tennisekspert Christer Francke peker på flere faktorer som gjør at Ruud ikke har lyktes i starten av årets grussesong:

* Server ikke opp mot sitt beste og kommer dermed ikke til med sitt absolutt beste våpen: Forehand

* Motstanderne analyserer 10-spillerne nøye, og flere har funnet ut hvordan Ruud skal slås

* Ruud har som en konsekvens begynt å variere spillet mer, noe han ikke har lyktes 100 prosent med

* Mentalt tøffere å forsvare poeng fra i fjor enn å være i angrepsposisjon

* Ikke samme selvtillit som i fjor/tidligere i år og blir dermed mer bakpå, defensiv og slår kortere

SLITER: Casper Ruud har slitt med å finne seg til rette i årets grussesong.

SLITER: Casper Ruud har slitt med å finne seg til rette i årets grussesong. Foto: (NTB scanpix)

Bedre på hardcourt?

Vi skal imidlertid ikke lenger tilbake i tid enn halvannen måned for å finne forrige Ruud-suksess på tennisbanen. Da gikk han helt til finalen i Masters 1000-turneringen i Miami – på hardcourt.

Francke er ikke enig med de som mener Ruud har trent så mye på å utvikle seg på hardcourt og at han som en konsekvens har blitt dårligere på grus.

– Sånn som han spiller nå, så tror jeg ikke han hadde spilt så bra på hardcourt heller, men det er veldig høyt nivå. Når du først taper noen kamper på det nivået her, så er det lett å miste litt troen på det også. Samtidig som det går motsatt vei når du vinner. Han kommer fra en finale i Miami, og det er ikke lenge siden, sier Francke til Nettavisen.

Eurosport-eksperten mener Ruud har lidd av at han ikke har servet opp mot sitt beste i de siste kampene.

– Han er avhengig av en veldig god serve. Hvis den er litt dårligere, så kommer han ikke til med forehanden og så baller det litt på seg med at han ikke får overtaket og havner i stedet litt på defensiven. Han har også blitt litt kort i den siste kampen i Madrid mot Lajovic. Det er en del småting som til sammen skiller. Han tapte jo nesten ikke en tresettsmatch i fjor, mens nå har han gått på noen sånne tap. Det svir litt for syken.

– Flere har funnet taktikken for å slå Ruud

Francke er også klar på at som topp ti-spiller, blir man analysert ekstra nøye og at motstanderne går grundig til verks for å finne ut hvordan Ruud kan slås.

– Han har ligget oppe i topp ti ganske lenge, og folk har lagt merke til han. De aller beste spillerne blir jo fulgt litt ekstra. Hvordan slår man disse spillerne, er jo det disse spillerne under der tenker på. Hvordan skal man slå Casper? Hvordan skal man slå Rublev? Det er nok flere spillere som har funnet en taktikk som fungerer mot han.

– Tror du han sliter litt med det mentale, med tanke på at han i år må forsvare mange av fjorårets rankingpoeng, mens han i fjor var i angrepsposisjon?

– Ja, det er helt klart at han vet det og har de tre turneringsseierne og semi i Madrid i bakhodet. Han kjenner nok litt på det. Han glemmer jo ikke det, selv om han gleder seg til å spille grus, fordi han vet at han har spilt bra der. Det kan godt hende at han kommer litt i forsvarsposisjon og ikke klarer å slappe helt av.

Ti dager før kvalifiseringen til French Open starter, begynner det å haste med å finne formen for Ruud. Christer Francke er likevel ikke bekymret.

– Bekymret er jeg ikke, for jeg vet at alle tennisspillere har opp- og nedturer. Det er ingen som går rett gjennom og vinner hele tiden, men han må begynne å prestere litt hvis han skal få det til i French, tror jeg. Han trenger et bra resultat i Roma, og han kommer sikkert til å spille i Geneve, som han vant i fjor etter Roma. Han har et par turneringer til å gjøre det på.

Ikke bekymret for French Open

Francke mener det ser ut som Ruud treffer litt senere på ballen enn han gjør på sitt beste, noe han mener kan henge sammen med selvtillit.

– Spillmessig har han kanskje ikke vært like tøff fremover i banen, kanskje stått litt lengre bak. Han har prøvd å variere litt, som kanskje er noe han vil for å utvikle spillet. Det kan hende det har endt med at han har gjort litt flere feil. Han er jo en spiller som spiller på å være ganske feilfri og komme til med forehand.

Eurosport-eksperten påpeker at fordelen med Roland Garros og Grand Slam-turneringer generelt er at det er med såpass mange spillere at motstanden i de første kampene ikke er verre enn at man har to-tre kamper på å spille seg litt inn.

– Uansett hvordan det går fremover, er det ikke noe som er kjørt med tanke på et bra Roland Garros-resultat, men det kan være tøffere å slå de aller beste hvis du ikke har gjort noe i forkant. Å gå lengre enn tredje-fjerde runde blir tøft da. Å komme til en kvartfinale i en Grand Slam for første gang bør kanskje være målet for Casper, sier Francke.

Nettavisen har vært i kontakt med Ruuds pressekontakt Tina Falster. Hun opplyser om at Casper og pappa Christian er i høysesong og derfor ikke tilgjengelige for intervju.

Ruud befinner seg nå i Roma og forbereder seg til neste ukes Masters 1000-turnering i den italienske hovedstaden.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments