mandag, mai 16, 2022
HjemNyheterDopsmuglingen og volden øker i Europa - Kinahan-slekten er en av de...

Dopsmuglingen og volden øker i Europa – Kinahan-slekten er en av de aller mest brutale

Dopsmuglingen og volden øker i Europa – Kinahan-slekten er en av de aller mest brutale


Rekordhøy smugling gjør at markedet for kokain og metamfetamin vokser i Europa, viser en ny Europol-rapport. Med dopet følger også vold og helseproblemer.

I 2020 ble rekordhøye 214,6 tonn kokain beslaglagt i EU, Norge og Tyrkia, noe som var fjerde rekordår på rad, ifølge rapporten fra Europol og Det europeiske overvåkningssenteret for narkotika og narkotikaavhengighet (EMCDDA).

Ifølge rapporten står EU overfor en «voksende trussel fra et mer variert og dynamisk narkotikamarked, som lener seg på nært samarbeid mellom internasjonale og europeiske organiserte kriminelle organisasjoner».

En av disse internasjonale gjengene er det irske Kinahan-kartellet som ledes av Daniel Kinahan, som er etterlyst av blant annet DEA (det amerikanske narkotikapolitiet), skriver The Irish Examiner.

Drap og gjengkrig

Kinahan-kartellet skal stå bak 20 drap i fire forskjellige europeiske land og skal ha etablert nettverk designet for å drepe konkurrenter. Avisen skriver at både journalister, advokater, ministre og politiet er blitt mål for kartellet.

I 2016 ble Daniel Kinahan angrepet og forsøkt drept på et hotell i den irske hovedstaden, Dublin. Kinahan unnslapp med livet i behold, men det hele utløste en blodig gjengkrig som krevde 18 menneskeliv, nesten hele familien til familien som prøvde å drepe Kinahan, skriver DEA på sine nettsider.

Det er utlovet en dusør på fem millioner kroner for informasjon som leder til arrestasjon, eller en dom mot Daniel Kinahan og hans bror Christopher Kinahan Jr.

Les også: Groteske detaljer i retten: – Han voldtok meg med en flaske

Rekordhøy tilgang

Markedets nye struktur har før til «rekordhøy tilgang på narkotika, økt vold og korrupsjon, og voksende helseproblemer», sier EMCDDA-direktør Alexis Goosdeel i en pressemelding.

Markedet for kokain, EUs nest mest brukte narkotiske stoff etter cannabis, var verdt minst 10,5 milliarder euro i 2020. Mest av dette ble beslaglagt i Belgia, Nederland og Spania, og opphavslandene er oftest Colombia, Bolivia og Peru.

Metamfetamin har fortsatt en «relativt liten rolle» i det europeiske narkotikamarkedet, men de seneste dataene tyder på at dette er en voksende trussel, ifølge rapporten.

Produksjonen av dette i Europa har historisk sett oftest foregått i små laboratorier i Tsjekkia og nabolandene, men nå skjer det også i større industriskala laboratorier i Nederland og Belgia.

Les også: Vi aner ikke hva som skjer

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments