mandag, mai 23, 2022
HjemNyheterBreivik-advokaten har fått ny terrorist som klient

Breivik-advokaten har fått ny terrorist som klient

Breivik-advokaten har fått ny terrorist som klient


Stjerneadvokaten Øystein Storrvik er en av landets fremste forsvarere. Opp gjennom årene har han gjort seg bemerket som forsvarer i en rekke profilerte saker.

Han er i det aller siste kjent som advokaten til terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik og var i riksmediene hver dag i forbindelse med rettssaken der han begjærte seg prøveløslatt.

For få uker siden fikk Storrvik en ny upopulær og forhatt klient, ifølge en oppnevning i retten. Den nye klienten er terroristen og høyreekstremisten Philip Manshaus.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

– Dette er et helt ordinært oppdrag i et beslagsspørsmål som står for Høyesterett. Han valgte meg som forsvarer til den saken, det er ikke noe utover det, sier Storrvik i en kort kommentar til Nettavisen.

MISLYKKET TERRORFOSØK: Philip Manshaus i bilen like før han gikk til angrep i en moské i Bærum i august 2019. Det mislykkede angrepet endte med at han ble overmannet og banket opp.

MISLYKKET TERRORFOSØK: Philip Manshaus i bilen like før han gikk til angrep i en moské i Bærum i august 2019. Det mislykkede angrepet endte med at han ble overmannet og banket opp. Foto: (Politiet)

Les også: Philip Manshaus

Les også: Ukjente meldinger fra avdød stesøster: – Philip Manshaus er rasistisk og hatefull, jeg føler meg ikke trygg

Manshaus har bestridt politiets opprettholdelse av beslag de gjorde i etterforskningen og har tapt i de to første rettsrundene. Nå har rettskrangelen gått til Høyesterett.

Det er advokat Audun Beckstrøm som formelt frem til byttet ble gjort har vært forsvarer for Manshaus.

– Jeg kan bekrefte byttet, men det er ingen dramatikk i dette. For øvrig har jeg ingen flere kommentarer, sier han til Nettavisen.

PROFILERT FORSVARER: Audun Beckstrøm har representert Manshaus i over to år. Han er også kjent som bistandsadvokat i Baneheia-saken og har vært profilert i flere andre større saker.

PROFILERT FORSVARER: Audun Beckstrøm har representert Manshaus i over to år. Han er også kjent som bistandsadvokat i Baneheia-saken og har vært profilert i flere andre større saker. Foto: Vidar Ruud / NTB

I juni 2020 ble Manshaus dømt til 21 års forvaring (tidsubestemt fengselsstraff) med en minstetid på 14 års fengsel.

Dommen er strengere enn det Anders Behring Breivik fikk, som var på 21 års forvaring med en minstetid på ti års fengsel. Årsaken til at Manshaus fikk strengere dom var en skjerpet lovendring som kom i 2015.

I dokumenter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som Nettavisen sitter på går det frem at han skal ha planlagt terrorangrep i Oslo sentrum.

Les også: Manshaus forklarer seg i retten – beklaget at han ikke fikk utrettet mer skade, og benektet for systematisk utrydding av jøder

PÅGREPET: Slik så det ut da Bærum-terroristen ble pågrepet. Nettavisen sitter på originalbildene, men gjengir dem som tening av kildevernshensyn.

PÅGREPET: Slik så det ut da Bærum-terroristen ble pågrepet. Nettavisen sitter på originalbildene, men gjengir dem som tening av kildevernshensyn. Foto: Tegning: Siv Grethe Bøhn-Pettersen / Amedia

Han ble dømt for drapet av sin egen stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i hennes egen seng, og terrorangrepet mot en moské i Bærum som skjedde i august 2019.

Johanne ble drept med tre skudd i hodet og ett i brystet. Terrorangrepet mot moskeen var mislykket og Manshaus ble overmannet av to eldre menn som ga ham en skikkelig omgang juling.

Les også: PST-rapport: Derfor fulgte de ikke opp tips om terroristen Philip Manshaus

GRISEBANK: Slik så terroristen ut da han møtte i det første rettsmøtet om varetektsfengsling i august 2019.

GRISEBANK: Slik så terroristen ut da han møtte i det første rettsmøtet om varetektsfengsling i august 2019. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

I dommen fra Asker og Bærum tingrett går det frem at politiet kunne inndra et GoPro-kamera, en skuddsikker vest, en Macbook og en Google Pixel mobiltelefon.

Manshaus har nå ønsket å få tilbake speilkopi av en Macbook-en og to mobiltelefoner.

De sakkyndige i saken har konkludert med at 22-årige Manshaus er strafferettslig tilregnelig, og at det er høy risiko for gjentakelse av voldshandlinger.

I løpet av rettssaken har Manshaus ikke vist noen tegn til anger for drapet av sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen eller terrorangrepet mot moskeen.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments