fredag, mai 20, 2022
HjemNyheterAlexander (39) har aldri stemt eller vært engasjert politisk – nå står han...

Alexander (39) har aldri stemt eller vært engasjert politisk – nå står han i front for et strømpris-opprør: – Nå er det nok

Alexander (39) har aldri stemt eller vært engasjert politisk – nå står han i front for et strømpris-opprør: – Nå er det nok


STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» teller nær 600.000 medlemmer, og planlegger demonstrasjoner i minst 13 norske byer torsdag ettermiddag.

Alexander Hole (39) er blant initiativtakerne til demonstrasjonen i Stavanger. Sandnes-mannen har aldri engasjert seg politisk utover samtaler rundt middagsbordet hjemme. Faktisk har han aldri stemt ved valg. Men de rekordhøye strømprisene gjennom høsten og vinteren har vekket noe i ham.

– Jeg har aldri demonstrert eller arrangert en demonstrasjon heller. For meg handler det om at strømmen ikke er en vare som kan selges til høystbydende og gi store regninger til vanlige folk. Strøm er noe helt elementært, og de høye prisene gjorde at jeg måtte reagere, sier Hole.

Les også: Hamrer løs på regjeringen: – Redd bølge av konkurser

Stor mobilisering

Strømkrisen har, i tillegg til koronasituasjonen, gitt hodebry for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har falt på målingene de siste månedene, og ekspertene mener det er vanskelig å ikke knytte tilbakegangen til de høye strømprisene.

Gunnar Stavrum: Jonas Gahr Støre sitter fastspent i den elektriske statsministerstolen

Hvor mange som faktisk dukker opp på demonstrasjonene torsdag, er usikkert. I Stavanger har 660 personer meldt på Facebook at de kommer, mens 1.400 er interessert. De fleste politiske partier er representert på gjestelisten.

– Jeg håper at så mange som mulig kommer. Arbeiderpartiet og LO kommer ikke, ut ifra hva jeg kan se. Men jeg håper jo at de ombestemmer seg, sier Hole.

– Hva er motivasjonen din for å arrangere demonstrasjonen?

– Vi kjemper for familiene som plutselig opplever en langt høyere strømregning enn før. Mye har blitt dyrere på grunn av energikrisen, og nå er det nok, sier Hole.

Les også: Jordbærkongens utgifter økte med 150 prosent på et år: – Alt har blitt dyrere

Mener strømstøtten ikke har dempet frustrasjonen

Demonstrasjonene foregår i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Harstad, Fredrikstad, Kongsvinger, Skien, Arendal, Gjøvik, Skien, Moss og Sandefjord. Nettavisen kommer til å sende direkte fra studio i Oslo og følge demonstrasjonene i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Harstad.

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er blant appellantene i Stavanger. Han kan ikke huske å ha sett et så stort folkelig engasjement for en sak i Norge noensinne.

– Mange sitter med en følelse av å bli lurt. Én ting er at folk sliter med å betale regningene, men de fleste har jo trodd at kraften er et felles gode i Norge. Men så oppdager de at vi har null kontroll og styring, som resulterer i at vanlige folk får enorme strømregninger i et land som i utgangspunktet har kraftoverskudd, sier Kristjánsson.

GRUNNLEGGENDE PROBLEM: Strømregningen til Mímir Kristjánsson kom på 6.500 kroner for desember, selv med strømstøtte. Han vil hindre at en tilsvarende strømkrise rammer norske strømkunder igjen.

GRUNNLEGGENDE PROBLEM: Strømregningen til Mímir Kristjánsson (Rødt) kom på 6.500 kroner for desember, selv med strømstøtte. Han vil hindre at en tilsvarende strømkrise rammer norske strømkunder igjen. Foto: Magnus Ekeli Mullis

I desember ble regjeringspartiene og SV enige om en støttepakke for å hjelpe vanlige folk med de høye strømregningene. Siden har pakken blitt oppjustert. Strømstøtten innebærer at strømkundene får dekket 55 prosent av kostnadene over 70 øre per kilowattime for desember, og 80 prosent i januar, februar og mars.

– Er det ikke for sent å demonstrere mot høye strømregninger når regjeringen har gått med på å ta deler av regningen allerede?

– Ordningen er for dårlig. Regningene er fortsatt to eller tre ganger større enn normalt, og mange sliter fortsatt. Strømstøtten løser jo ikke hovedproblemet, som er at vi ikke har kontroll. Folk har ikke roet seg ned etter ordningen kom på plass – snarere tvert imot, sier Kristjánsson.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments