fredag, mai 20, 2022
HjemNyheterNæringslivet, frivillige organisasjoner og folk flest er fortvilet og mange er forbannet

Næringslivet, frivillige organisasjoner og folk flest er fortvilet og mange er forbannet

Næringslivet, frivillige organisasjoner og folk flest er fortvilet og mange er forbannet


Veksthusgartnere og bønder er hardt rammet av skyhøye strømpriser. Bondelaget og Gartnerforbundet er i forhandlinger med regjeringen om kompensasjon, men det har gått tregt med handling. En rekke andre bedrifter er også rammet.

Pizzabakere, glassblåsere, kunstgallerier, restauranter, pulverlakkeringsverksteder og helsestudioer er bare eksempler på typer virksomheter som alle har blitt hardt rammet av strømkrisen. Restauranter var alt rammet før strømkrisen grunnet koronarestriksjoner. Nå, med færre gjester enn normalt, får de på toppen skyhøye strømregninger. Dette kan bli det som knekker mange.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Eller hva med de som driver leirskole, som nå har minimalt besøk grunnet korona, men som har store bygninger de må holde enn viss grunnvarme i? En rekke frivillige organisasjoner sliter også, flere står faktisk i fare for å gå konkurs på grunn av de høye strømprisene.

Norsk næringsliv står helt uten kompensasjonsordninger

Det koster i snitt 12 øre å lage en KwH, cirka 90 prosent av vannkraftproduksjonen i Norge eies av staten, fylkeskommuner og kommuner. Hvorfor skal disse kunne ta ågerpriser fra næringer, som alt sliter tungt?

De skyhøye strømprisene har medført at staten tok inn cirka 30 milliarder i økte inntekter bare i 2021, samt vil ta inn mange flere milliarder i inntekter de neste månedene. I tillegg tjener staten rekordmye på gassinntekter grunnet høye priser på gass i Europa.

Flere kroner per KwH til sluttbrukere i Sør-Norge for noe som koster 12 øre i snitt å produsere, kan da betegnes som enda en gigantisk ekstra skatt sneket inn bakdøra. Stadig flere utenlandskabler har gjort det lett å eksportere, samt å få høyere pris for strømmen.

Hele forventet kraftoverskudd over et helt år har alt blitt eksportert ut tidlig på vinteren. Vannmagasinene er på grunn av dette allerede på ganske lave nivåer. Mange partier har skylden for strømkrisen vi nå står i. Det er imidlertid regjeringen som sitter ved roret og som må få snudd skuta i tide.

Les også: Skulle vinne over viruset. Tapte krigen

Man har i månedsvis kunnet skjønne at dette også vil ramme norsk næringsliv, uten at regjeringen knapt har gjort noe med dette bortsett fra å vise empati i stortingets spørretime. Det meste av norsk næringsliv står foreløpig helt utenfor kompensasjonsordninger for strøm.

Og ja, det bør kalles kompensasjon, for dette er ikke gavepakker, dette er kompensasjon for noe staten har tatt ågerpriser for. Om man kommer for sent på banen for næringslivet, vil stadig flere bedrifter måtte stenge eller si opp ansatte på grunn av høye strømregninger, og dette vil lett kunne få nærmest irreversible konsekvenser samt en dominoeffekt.

Ikke løsningen på krisen

Støre nevnte i Stortingets spørretime at flere bedrifter hadde langsiktige kontrakter med pris under spottprisen vi har sett nylig. Det er trolig kun en liten prosentandel av mellomstore og mindre bedrifter som har dette. Og rart er jo ikke det, de var forestilt av politikere og utredelser av såkalte eksperter, som kanskje egentlig var mer kraftlobbyister, om at prisen kun ville øke noen øre med de nye kablene.

Les også: Rettssakene om terrorangrepene i Paris: De tiltalte har ordet

Om strømprisen blir høyere i årevis fremover, eksempelvis om man også skulle være så dum å elektrifisere sokkelen, vil prisen på strømmen i langsiktige kontrakter også gå kraftig opp, så dette er i seg selv ikke en løsning på krisen.

Det er merkelig hvordan Støre i september kjapt delte ut en sjekk på 14 milliarder til klimatiltak i andre land, noe av disse pengene blir kanskje brukt for at man skal kunne lage mer ren energi til fornuftig pris i utlandet? Først etter månedsvis med nærmest et strømopprør blant vanlige folk, har regjeringen og Stortinget kun kommet med kompensasjonspakker på cirka 10 milliarder.

Dette er altfor lite, i tillegg til at det meste av næringslivet står utenfor. Det er heller ingen gode grunner til at hytteeiere skal flås, disse faller også utenfor kompensasjonsordningen. Næringslivet, frivillige organisasjoner og folk flest er fortvilet og mange er forbannet.

Les mer fra Norsk debatt

Trenger ikke empati-prat

Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» har nå nesten 600.000 medlemmer både blant vanlige folk og blant næringsdrivende. De har varslet store demonstrasjoner 20. januar både foran stortinget og i en rekke byer.

Selv om staten skulle sette et tak på strømprisen på 40, 50 eller 70 øre, tjener de fortsatt mye på hver KwH de selger til alle disse gruppene. Nå må det mer til enn empati-prat fra en taburett i Stortingets spørretime når det gjelder næringslivet, det er handling som må til.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments