fredag, mai 20, 2022
HjemNyheterMeteorologen advarer: - Glatte veier og skredfare

Meteorologen advarer: – Glatte veier og skredfare

Meteorologen advarer: – Glatte veier og skredfare


Etter forrige ukes besøk av ekstremværet Gyda, bekrefter statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt at uken som kommer blir roligere, men at det enda er litt tidlig å senke skuldrene helt.

Vinden har roet seg og kommer til å fortsette med det, men det kan bli friskt langs kysten, sier Ovhed til Nettavisen mandag.

Spesielt sør-vest kommer til å oppleve vind, men ikke stort mer enn frisk kuling.

Kommende uke kommer og til å by på andre utfordringer. Varierende vær blir en fellesnevner i hele landet, og meteorologen er klar på hva en bør tenke på før man går ut av døren.

– Pass opp for glatte veier og snøskred, glatt føre kommer til å gjelde for hele landet, mens skredfaren gjelder i størst grad for de nordlige områdene, sier Meteorologen.

Ferdsel i fjellet frarådes

Årsaken til glatt føre og stor skredfare skyldes et lavtrykk med nordlig bane. Uken starter med minusgrader i store deler av landet, men fra Agder til Vest-Finnmark vil det utover uken bli mildvær.

Les også: Farevarselet for Sør-Norge er utvidet

– Det blir ekstremt varierende. Det kan komme til å bytte på mellom kaldt og mildt vær hele uken. Spesielt stedene som har opplevd nedbør i form av snø, kan oppleve vei-kaos i uken som kommer, sier Ovhed.

Spesielt de nordlige områdene mellom Troms og Trøndelag blir advart om skred. Ifølge meteorologen er det lurt å holde seg unna fjellet i perioden fremover, og informerer om at også i veibanen kan det oppstå skred.

Ifølge varsom.no er faregraden for snøskred satt til fire (stor fare) i store deler av landet. Her også frarådes all ferdsel i fjellet, spesielt i nordlige områder. Vest-Telemark et et av få områder som ikke opplever stor skredfare, med en faregrad på kun én (liten fare).

Les også: Kjørte seg fast i snøskred på Magerøya i Finnmark

Sender ut farevarsel

Mandag ettermiddag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for nedbør i Troms og Nordland.

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen ventes 30-60 millimeter nedbør i Troms, mens på Helgelandskysten kan det bli opp mot 60-90 millimeter enkelte steder.

Les også: Uvær stenger E6 over Dovrefjell og flere andre fjelloverganger

Ingen vær-vinner

Ifølge Ovhed er det ingen landsdel som ser ut til å få en jevnt fin uke, men ettersom Østlandet ligger i ly for uværet, kan det oppstå finvær. Men her også blir det varierende temperaturer fordelt utover uken.

Ifølge meteorologen vil det komme et nytt lavtrykk nærmere helgen som vil bidra til holkeføre. Det kan bli desto større skredfare til helgen, som følger av det varierende været.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments