fredag, mai 20, 2022
HjemNyheterMangel på mangfold, også i Norges Bank

Mangel på mangfold, også i Norges Bank

Mangel på mangfold, også i Norges Bank


På fredag kunne vi lese Gunnar Stavrums kommentar: «En ukjent «dark horse» kan forstyrre hele Norges Bank-krangelen». Han trekker frem offentlighetens totale neglisjering av Jacob Bjorheims søknad.

Har Stavrum rett i sin påstand om norsk arroganse overfor utenlandsk kompetanse?

Uansett hvor vi snur oss i dag leser vi om et brennende ønske om å stå for mangfold og inkludering. Ansatte sendes på sertifiseringer for mangfold, foretak lager plakater om mangfold og det skrives historier om ansatte som byr på hele seg.

Og det er veldig bra. For et sted må noen starte med mangfold. Og det å starte på grasrotnivå vil få ringvirkninger om fem – ti år.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«Copy-paste» ledere

De fleste skandinaviske selskaper praktiserer ledelse som et eget system. Alt i bedriften planlegges gjennom strategisk ledelse, analyse, struktur og systemer. Påtroppende ledere er gjerne av samme type som sine forgjengere, ofte trent i et velsmurt og velkjent hierarkisk system av informasjon, budsjetter og evalueringer.

Blir én toppleder borte, blir savnet begrenset – og gjerne kun fram til arvtageren blir varm nok i trøya til å bli operativ. Forskjellen fra den ene til den andre lederen kan også være begrenset. Og her er vi ved kjernen i problemstillingen:

Et nytt verdensbilde, større kamp om talenter og større kamp om markedsandeler krever at foretak omfavner mangfoldsbølgen på en helt annen måte enn hittil. På dette feltet har vi noe å lære fra land som USA, Sveits, India, og Singapore.

Nylig kunne vi lese at Twitter fikk en ny toppleder, indiske Parag Agrawal. To av verdens største selskaper ledes allerede av indere: Microsoft og Google.

I Singapore, Sveits, India og USA finner vi ledere med mangfoldsperspektiver, erfaringer og verdenssyn som er tilpasset en global verden. Ledere fra ulike bakgrunner kan forbedre mangfoldsbeslutninger, både i foretaket og for foretaket. Ledere som vil gjøre foretaket i stand til å samhandle bedre med kunder, leverandører og markeder andre steder i verden. I offentlige og private virksomheter.

Ønsker likestilling, men ikke mangfold

Nordiske land er kjent for å ønske likestilling, men Norden er ikke pionerer når det gjelder å utnytte mangfold for verdirealisering. I følge Boston Consulting Group så scorer ikke nordiske land så bra.

Blant de 30 største børsnoterte selskapene i Danmark, Sverige, Norge og Finland (totalt 120 selskaper), fant BCG at bare 11 prosent driver målrettet innsats med en klar kobling til verdi. 52 prosent av bedriftene har en kobling på høyere nivå til forretningsverdi, men begrenset innsats utover HR-arbeid og rekruttering. 37 prosent fokuserer på den moralske forpliktelsen ved å tilby like muligheter uten referanse til den positive forretningsverdien fra mangfold og inkludering.

Les mer fra Norsk debatt

Mangfold – en hype?

Mangelen på mangfold blant ledergruppene i nordiske toppbedrifter er slående: minst 27 av bedriftenes administrerende direktører i de 30 største børsnoterte selskapene i hvert nordisk land er menn. Og 22 av de 30 lederne i hvert land har samme nasjonalitet som selskapets hovedkontor.

Troen på at mangfold og inkludering vil forbedre seg av seg selv over tid støttes ikke av ledelsen. Undersøker viser at stillinger under administrerende direktør er besatt av mer enn 80 prosent menn og 60 til 80 prosent av disse lederne er fra landet der selskapet har hovedkontor. Disse rollene er typisk et springbrett opp til administrerende direktør-stillingen, noe som gjør det tydelig at den neste bølgen av administrerende direktører sannsynligvis vil ligne dagens administrerende direktører.

Mulig dagens norske ledere, og Finansdepartementet, nå må ta et skritt tilbake og revurdere sin tilnærming til mangfold og inkludering. Også i ledelsen av Norges Bank.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments