søndag, mai 29, 2022
HjemNyheterTre kompiser fra Karmøy fant opp genial ladekabel: - Gründerlivet er fritt...

Tre kompiser fra Karmøy fant opp genial ladekabel: – Gründerlivet er fritt og fint

Tre kompiser fra Karmøy fant opp genial ladekabel: – Gründerlivet er fritt og fint


Tor Ivar Våge er på treningssenteret når han bestemmer seg: “Dette skulle vi gjort”.

– Og så skulle jeg ønske historien fortsetter med champagneglass. Men det neste var egentlig bare å fortelle Pål om ideen, sier Tor Ivar Våge.

– Deretter hadde vi en haug med spørsmål: Hvor begynner vi? Hvordan finansierer vi? Hvor kan vi få dette produsert? Ingen av oss er jo ingeniører.

Likevel, dette var starten til tre kompiser fra Karmøy utenfor Haugesund. Nå står Rolf Rune Selsaas, Pål Gåsland Saltvedt og Tor Ivar bak en genial smartkabel. Ladekabelen kutter strømmen når batteriet er fulladet – noe som gir tryggere lading og bedre batterilevetid.

Her finner du ladekabelen for Android (2 meter)

Her finner du ladekabelen for iPhone (2 meter)

Apias er svært opptatt av bærekraft og miljø og er 100 % klimanøytralt. Ladekablene er veganske, og innpakningen er av resirkulert papir.

Apias er svært opptatt av bærekraft og miljø og er 100 % klimanøytralt. Ladekablene er veganske, og innpakningen er av resirkulert papir.

Hvorfor smartkabel til mobil og iPad?

– Kabelen er utstyrt med en egenutviklet smart-chip som følger med på både strøm og spenning. Basert på dette vet den når batteriet er fulladet og kobler enheten automatisk fra laderen. Dette reduserer både slitasjen på batteriet, og risikoen for brann, sier Tor Ivar og fortsetter:

– Man har jo alltid blitt fortalt at man ikke skal lade på natten, fordi det kan være farlig. Men det er jo ikke at det er farligere akkurat om natten, utfordringen er der hele tiden, men problemet er at mobilen blir liggende for lenge på lading når du sover.

Og om natten er du jo i en tilstand der du ikke kan reagere hvis det skjer noe.

Brannvernforeningen.no skriver at elektrisk utstyr eller anlegg er årsaken til halvparten av alle boligbranner i Norge. Riktig bruk av elektrisk utstyr kan minimere brannfaren, heter det ifølge deres hjemmeside.

Og det var dette som var utgangspunktet til Tor Ivar og Pål. For mange år siden tenkte de at det må da finnes en lader som kutter strømmen når den er ferdig. Tor Ivar kjøpte en timer på Clas Ohlson som han kunne stille inn slik at den fikk mobilen til å slutte å lade på et gitt tidspunkt. En relativt “dum” løsning, som han selv sier. For la han seg tidlig ladet mobilen for lenge, la han seg sent så ble den ikke fulladet.

Apias sin ladekabel hindrer derimot overlading. Dette forlenger batterilevetiden, og reduserer risikoen for brann.

Her kan du kjøpe den smarte ladekabelen.

Rolf Rune Selsaas, Tor Ivar, Våge og Pål Gåsland Saltvedt har kjent hverandre så å si hele livet - nå deler de kontor og gründerdrømmen.

Rolf Rune Selsaas, Tor Ivar, Våge og Pål Gåsland Saltvedt har kjent hverandre så å si hele livet – nå deler de kontor og gründerdrømmen.

Om gründerlivet

Så hvordan klarte de å besvare sine egne spørsmål ved oppstart?

Selv om de tre gründerne er født og oppvokst i Karmøy, tok de ulike veier innen studier. Tor Ivar er utdannet økonom, selvutnevnt Tek-nerd, og har bodd i Singapore. Det var der han kom i kontakt med ulike produsenter, da i forbindelse med et annet prosjekt. Men disse kontaktene var til nytte for utviklingen av ladekabelen. Og nå er det fulltidsfokus på selskapet Apias, og alltid nye ideer i tankene.

– Jeg kjenner ikke til noe annet enn gründerlivet. Men i 2020 ble jeg far og kan innrømme at det er vanskeligere å kombinere familieliv og gründerliv.

Likevel beskrives arbeidshverdagen som fantastisk, de er tre bestevenner og som en familie. De deler oppturer og nedturer.

– Det er fritt og fint. Men det er klart det har vært perioder du har vært redd for å åpne posten for regninger.

Nå er de på fjerde generasjon ladekabel. Her finner du dem:

Her finner du ladekabelen for Android (2 meter)

Her finner du ladekabelen for iPhone (2 meter)

Hvorfor denne kabelen? Når batteriet er fullt, så er det fullt. Problemet er at lithium-cellene står med konstant spenning, etter at de er fulle. Dette påfører batteriet unødvendig slitasje, og kan i verste tilfelle skape kortslutning mellom cellene. Noe som i ekstreme tilfeller kan føre til brann.

Hvorfor denne kabelen? Når batteriet er fullt, så er det fullt. Problemet er at lithium-cellene står med konstant spenning, etter at de er fulle. Dette påfører batteriet unødvendig slitasje, og kan i verste tilfelle skape kortslutning mellom cellene. Noe som i ekstreme tilfeller kan føre til brann. Foto: apias

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments