søndag, januar 23, 2022
HjemNyheterRekordhøy andel av koronapasientene lagt inn uten covid-19 som hovedårsak

Rekordhøy andel av koronapasientene lagt inn uten covid-19 som hovedårsak

Rekordhøy andel av koronapasientene lagt inn uten covid-19 som hovedårsak


Forrige uke skrev Nettavisen at Helsedirektoratets innleggelsestall gir et misvisende bilde av koronasituasjonen, siden 22,4 prosent av de innlagte har havnet på sykehuset av en annen årsak enn covid-infeksjon.

Det er Helsedirektoratet som står for oversikten som viser et øyeblikksbilde av hvor mange som ligger på sykehus med covid-19 hver dag.

Les mer: Helsedirektoratet oppgir misvisende innleggelsestall: – Det er alvorlig

Mange har trodd at tallet viser hvor mange som er lagt inn som følge av covid-19.

Helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, mener måten oversikten har blitt brukt på, skaper et inntrykk av at flere blir alvorlig syke fra covid-19 enn det som er tilfellet, siden samtidige innleggelsestall ofte fremheves av myndighetene uten at det presiseres at det er snakk om alle covid-positive på sykehus.

– Med flere smittet vil det bare se enda verre ut. Det skaper mer frykt hos folk, sier Hoksrud om bruken av tallene.

Les også: Regjeringen holder koronapressekonferanse torsdag klokken 19

I desember hadde 30 prosent av de nyinnlagte med covid-19 en annen hovedårsak enn covid-19 til innleggelsen. Andelen nådde i uke 1 i 2022 en ny høyde: 40 prosent.

Torsdag ligger det 243 covid-positive pasienter på sykehus.

Ny utvikling

Tallet fremgår i FHIs nye risikorapport. Der skriver de følgende.

«Vi teller også pasientene som legges inn av andre årsaker, men som får en positiv SARS-CoV-2-test før eller under oppholdet. Disse utgjorde i uke 1 40 prosent av de nye innleggelsene, mot rundt 20-30 prosent tidligere i pandemien. Andelen ventes å øke etter hvert som epidemien øker ved at mange som skal på sykehus av andre grunner, tilfeldigvis har en positiv test».

Fagdirektør Frode Forland i FHI forklarer hvorfor dette tallet vil øke.

– Vi forventer at det blir stadig flere smittede i bølgen som kommer. Det betyr at det vil være større sjanse for at folk som innlegges for et eller annet også får en positiv koronatest ved innleggelse. Andelen forventes også å gå opp siden omikron gir en mildere sykdom, og flere forventes å ha asymptomatiske eller subkliniske infeksjoner. Vi får rapporter fra flere land om at andelen som innlegges med korona, og ikke av korona, er økende.

FHI anslår at omikronsmitte gir 31 prosent sjanse for innleggelse, sammenlignet med delta. I risikovurderingen onsdag kommer FHI med en rekke oppsiktsvekkende og nye analyser av koronasituasjonen, som kan leses i en oppsummeringssak fra Nettavisen.

Les her: FHI mener økt smittespredning kan være en fordel – vil revurdere de mest sentrale smitteverntiltakene

Denne figuren i FHIs risikorapport viser at antall påviste smittetilfeller (oransje) er på vei i motsatt retning av antall innleggelser med covid-19 som hovedårsak (blå):

STOR ENDRING: Antall smittetall og innleggelser er på vei i motsatt retning.

STOR ENDRING: Antall smittetall og innleggelser er på vei i motsatt retning. Foto: FHI ukerapport uke 1 2022

Les også: Skjenkestopp, karantene og rødt nivå – her er koronatiltakene som kan bli endret

Få med omikron på sykehus

Blant de 177 covid-positive pasientene lagt inn på intensivavdelingene fra uke 50 til uke 1, har fem fått påvist omikronvarianten, skriver FHI i risikorapporten.

Anne Bøen, som er overlege i anestesi og leder for anestesi- og intensivlegene ved Ullevål sykehus har observert dette på bakken.

– Vi ser at omikron smitter mer, men det er en lavere andel av de smittede som blir så syke at de må legges inn på sykehus. Og det er færre av disse som blir så syke at de trenger intensivbehandling, sier hun til Aftenposten.

Les også: Regjeringen vil bruke fem milliarder kroner på koronatest-kjøp

Hun sier videre at kapasiteten i helsevesenet er så god at regjeringen nå kan starte en forsiktig oppmyking av smitteverntiltakene.

Les også: Dette skriver FHI om innleggelsestallene

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments