onsdag, august 17, 2022
HjemNyheterNynorsk er i ferd med å dø ut - har falt i...

Nynorsk er i ferd med å dø ut – har falt i flere tiår

Nynorsk er i ferd med å dø ut – har falt i flere tiår


I forrige uke kunne NRK feire at de i 2021 hadde overoppfylt sitt eget krav til bruk av nynorsk: 25,4 prosent av alt innholdet til NRK på nett, radio og TV var på på denne målformen.

– I 2020 sa eg at me måtte skjerpa oss, og det har me gjort. Eg er svært glad for at me no oppfyller kravet og dermed gjer ein god og viktig jobb for norsk språk, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til egen nettside.

Nynorsk-kravet er dobbelt så høyt som i befolkningen

Kravet om 25 prosent nynorsk hos NRK er over 50 år gammel, og siden den gang har bruken av nynorsk i Norge stupt.

Ifølge Wikipedia må vi tilbake til midten av 50-tallet for å finne en tid der over 25 prosent benyttet seg av nynorsk som hovedmål.

Det finnes ingen tall som viser hvor mange som benytter nynorsk som hovedmålform i Norge. Men nye tall fra SSB at dette kravet er mer enn dobbelt så høyt som andelen elever i grunnskolen som har nynorsk som hovedmål.

– Mens 14,8 prosent av alle elever i grunnskolen hadde nynorsk som hovedmål i 2001, hadde andelen gått ned til 12,8 prosent i 2011, og er i dag på 11,6 prosent, skriver SSB i en melding.

Andelen elever med nynorsk som hovedmål har falt jevnt og trutt de siste 20 årene.

Andelen elever med nynorsk som hovedmål har falt jevnt og trutt de siste 20 årene.

– Andelen elever med bokmål som hovedmål har økt i tråd med nedgangen i bruken av nynorsk som hovedmål. Det kan bety at en økende mengde elever og kommuner velger bokmål over nynorsk som hovedmål. Tallene på elever med samisk som hovedmål og elever med andre språk som hovedmål er stabile, påpeker de.

Nesten helt fraværende i store deler av landet

Ifølge SSBs statistikk er det ingen fylker der nynorsk benyttes av et flertall av elevene. Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland.

Nynorsk-andeler i landets fylker.

Nynorsk-andeler i landets fylker. Foto: (SSB)

– I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål. I disse fylkene finner vi at over 98 prosent av elevene har bokmål som hovedmål, påpeker SSB.

Bokmål og nynorsk er sidestilt

Til tross for at nynorsk blir benyttet i stadig mindre grad i Norge, er nynorsk og bokmål er to likestillte målformer i Norge. Dette ble stadfestet ved innføring av ny språklov i mai 2021.

«Norsk er det nasjonale hovudspråket i Noreg.

Bokmål og nynorsk er likeverdige språk som skal kunne brukast i alle delar av samfunnet. I offentlege organ er bokmål og nynorsk jamstilte skriftspråk.»

Loven slår fast følgende:

«Sentrale statsorgan skal over tid bruke minst 25 prosent av både bokmål og nynorsk i allment tilgjengelege dokument.»

Les også: Nynorsk og fylkesbytte er tema i årets lokale folkeavstemninger

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments