søndag, januar 23, 2022
HjemNyheterFerske tall: Gigantisk pengesmell for de som vil pusse opp

Ferske tall: Gigantisk pengesmell for de som vil pusse opp

Ferske tall: Gigantisk pengesmell for de som vil pusse opp


– Vi er veldig spente på hvordan dette vil påvirke boligmarkedet. Forskjellen mellom brukt og nytt vil øke, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom, til Nettavisen.

Byggekostnadene for boliger steg med 13,2 prosent fra desember 2020 til desember 2021. Materialkostnadene steg med 26,3 prosent i samme periode, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I høst skrev Nettavisen at én setning i byggekontrakten kan koste deg hundretusener.

Det skyldes at det er vanlig å avtale indeksregulert pris, som betyr at den endres i tråd med prisutviklingen. Det vil si at dersom trematerialer blir dyrere innen byggingen starter, og byggevarefirmaene må betale mer for å kjøpe de inn, må også du som kunde betale mer.

Høyere etterspørsel under koronapandemien samtidig som at blant annet barkebiller i skoger i Canada og Europa svekket produksjonen, har ført til en kraftig prisvekst det siste året. Det gjør at indeksregulert pris kan gi deg en skikkelig prissmell.

Les også: Boligprisene steg med 5,2 prosent i 2021

Over 30 prosent økning

Aller størst økning ser vi på kostnadene for bygging av eneboliger av tre – materialer, hvor prisene har gått opp med 33,6 prosent siste år. For eneboliger av tre – i alt, er prisen økt med 16,9 prosent.

Byggekostnader for boligblokker (i alt) steg med 7,6 prosent fra desember 2020 til desember 2021, mens indeksen viser at prisen for boligblokker – materialer – har en økning på 15 prosent.

At materialkostnadene har økt så mye, skyldes at prisene på trelast har steget kraftig gjennom nesten hele 2021, med en topp i september.

Les også: Dette betyr indeksregulering for eneboliger og hytter

– Vil komme mindre utvalg

De høye byggevarekostnadene vil kunne påvirke boligmarkedet, og ikke bare den enkelte nordmann som tenker å bygge seg et hus eller en hytte.

– Det vil kunne komme mindre utvalg av hytter og boliger nå. Konsekvensen er at prisene på bruktboliger presses opp, sier Buraas.

Terje Buraas i DNB Eiendom

PÅVIRKER BOLIGMARKEDET: Terje Buraas i DNB Eiendom sier at økte trevarepriser vil kunne få utbyggere til å avvente byggeprosesser, som igjen vil påvirke boligmarkedet generelt. Foto: DnB

Buraas i DNB Eiendom tror nemlig at en del utbyggere vil avvente å starte i gang byggeprosesser uten å ha kontrakter med noen som vil kjøpe boligene.

– Store utbyggere er nok ikke så kritiske, men de som bygger eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og hytter avventer nok til de har fått regnet på det. Det er en risiko å ta, sier Buraas.

Les også: DNB melder om boligrekord

Dette gjelder imidlertid bygging av boliger initiert av utbyggere selv, ikke på direkte bestilling fra kundene. Siden det er vanskelig å kunne gi fastpris nå, vil også mange kjøpere avvente.

Får smell på 450.000 kroner

Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, sier at flere av deres kunder har merket det på lommeboken at byggevareindeksen har steget kraftig det siste året.

– I Danske Bank har vi sett at flere sprekker på budsjett nå enn tidligere. Byggeprosjekter av hytte og hus sprekker i snitt på rundt 450.000 kroner – noen ganger mer, sier hun til Nettavisen.

Årsaken til dette er stort sett indeksregulering av trevirkeprisene, når indeksregulert pris er avtalt i kontraktene.

– Bankene tar høyde for at slike smeller kan forekomme, så forbrukeren skal klare å betjene lånet, men de ender likevel opp med et lån som var høyere enn det som var forespeilet, og en dyrere hytte. Og i noen tilfeller er også sluttprisen forbrukeren ender opp med å betale, vesentlig høyere enn 450.000 kroner, forteller Olsen.

Thea Olsen forbrukerøkonom i Danske Bank

ADVARER MOT EKSTRAREGNING: Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, advarer mot at man kan få en kraftig smell om man har indeksregulert pris på hytta eller huset som skal bygges av tre. Foto: Alexander Ragnoli Winger (Mediehuset Nettavisen)

Olsen oppfordrer til å forsøke å forhandle med entreprenøren om en fast, eller forutsigbar pris, så du er sikker på at du ikke ender opp med en ekstraregning.

Har du imidlertid indeksregulert pris, er det viktig å være obs på én ting:

– Det er viktig å være bevisst på at trevirkeprisene også kan falle i tiden fremover, og at dette da skal komme forbrukeren til gode. Dette skal gå begge veier, sier hun.

Les også: Fersk prognose: Så mye øker boligprisene med i 2022

Færre søker om byggelån

Aleksander Dahl, leder for personmarkedet i Danske Bank, sier at de har sett en nedgang i antall byggelånssøknader for hytter etter at trevareprisene økte.

– Hos oss er faktisk nedgangen på 65 prosent det siste halvåret, sier han til Nettavisen.

Trolig er nedgangen et resultat av økte byggekostnader og usikkerhet rundt hvor lang tid det vil ta før man får bygget ferdig en hytte.

– I starten av året 2021 skulle stadig flere enten bygge, eller kjøpe hytte. Utover høsten i fjor så vi tendenser til at entreprenørene begynte å få svært mye å gjøre, og at det kunne ta tid før hytta ble oppført. I tillegg så vi at en del kunder valgte å sitte på gjerdet på grunn av økte byggekostnader, sier Dahl.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments