mandag, november 29, 2021
HjemNyheterHøyre om Q-melk-krisa: – Senterpartiets politikk

Høyre om Q-melk-krisa: – Senterpartiets politikk

Høyre om Q-melk-krisa: – Senterpartiets politikk


Nylig kunne Nettavisen melde at Forbrukerrådet er redd for at konkurransen på melk blir svekket, og at melkeprisen derfor vil gå opp, som følge av et nytt vedtak fra Landbruksdirektoratet.

Les her: Q-melka kan forsvinne fra butikkhyllene for godt: – Det er krise

Fra og med 1. november kuttet direktoratet i pristilskuddet til Q-Meieriene og Rørosmeieriet, som er en del av den såkalte prisutjevningsordningen.

Disse har fått dette tilskuddet for å styrke konkurransen på melkeprodukter, fordi de mindre meieriene har hatt høyere distribusjonskostnader enn Tine. Men nå er disse kostandene høyere for Tine, og direktoratet vil derfor fjerne ordningen.

Det betyr et kutt på 50 millioner kroner i året til Q-Meieriet, som sier til Nettavisen at et slikt kutt over natta truer hele deres eksistens. De har nå økt prisen på én liter melk med 50 øre.

Høyre: – Villet fra Senterpartiet

Høyre reagerer sterkt på kuttet.

– Hvis det forsetter sånn, så kan Q-Meieriene eller Rørosmeieriet forsvinne, i ytterste konsekvens. For forbrukeren er det best å ha billig melk og ost, og at man kan velge, sier Lene Westgaard-Halle (H) i næringskomiteen.

KRITISK: Lene Westgaard-Halle ber regjeringen om å sette kuttet i frakttilskuddet på pause.

KRITISK: Lene Westgaard-Halle (H) ber regjeringen om å sette kuttet i frakttilskuddet på pause. Foto: Privat

Både Tine, Norges Bondelag og Småbrukarlaget ønsker at tilskuddet fjernes. De har støtte fra Senterpartiet, som har programfestet følgende.

  • Fjerne de konkurransepolitiske virkemidlene i prisutjevningsordninga for melk.

– Dette er villet politikk fra Senterpartiet. De har til og med programfestet at de skal fjerne en del av de tilskuddene som gjør det mulig for andre meierier å konkurrere med Tine, sier Westgaard-Halle.

Les også: Q-Meieriene slår full alarm om Tine: – Melkemonopolet er på vei tilbake

Nå håper hun regjeringen snur, og ber om at endringen i det minste settes på pause, inntil klagen i departementet er behandlet.

– Det er merkelig at Senterpartiet ikke setter dette på pause. Situasjonen tatt i betraktning er det nettopp det landbruksdepartementet bør gjøre.

Sp: – Tid for å fase ut

Nettavisen har spurt om et tilsvar til Westgaard-Halles uttalelser fra landbruksminister Sandra Borch (Sp). Men siden vedtaket er påklaget til departementet, kan ikke Borch kommentere saken nå, opplyser en pressekontakt i departementet.

Men under spørretimen på Stortinget onsdag, svarte høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på spørsmål om temaet fra Westgaard-Halle, på vegne av Borch, som ikke kunne delta i spørretimen.

Les også: Erna Solberg hudfletter sylfersk statsråd: – Setter Norges rykte på spill

I stortingssalen la Borten Moe til grunn en annen virkelighetsforståelse, og hintet til at Q-Meieriene har en så sterk markedsposisjon at de ikke lenger er avhengige av frakttilskuddet.

– Selv om det ikke skal legges skjul på at Tine har en sterk posisjon når man ser på markedet for meieriprodukter i sin helhet, så observerer jeg at Q-Meieriene har oppnådd et betydelig fotfeste i markedet for drikkemelk, med 40-50 prosent markedsandel i de befolkningstette områdene i Sør-Norge, sier Borten Moe.

Oslo 20210215. Tidligere olje-og energiminister Ola Borten Moe under åpen høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i forbindelse med behandlingen av saken om Olje- og energidepartementets håndtering av åpningen av Barentshavet sørøst.

VIL HA BORT STØTTEN: Statsråd Ola Borten Moe (Sp) mener vedtaket om å stanse endringen i frakttilskudd til meieriene ikke må settes på pause. Foto: Heiko Junge / NTB

Han påpeker at siden 2007 har Q, Rørosmeieriet og Synnøve Finden til sammen mottatt over 2 milliarder kroner gjennom prisutjevningsordningen, som konkurransefremmende tiltak.

– Denne regjeringen mener at tiden har kommet for å gradvis fase ut disse ordningene. Det vil naturligvis ikke skje over natta, og vi ønsker god dialog med alle aktører.

Landbruksdirektoratet har jobbet med dette lenge, og informerte meieriene i februar om at en ny gjennomgang av distribusjonskostnader kunne medføre stans i utbetalingen av tilskuddet.

Dermed kunne ikke Borten Moe betrygge Q-Meieriene eller Rørosmeieriet med en utsettelse av vedtaket.

– Glad i Tine, men mer glad i konkurranse

Westgaard-Halle frykter på sin side at Q-Meieriene mister markedsandeler dersom prisen går ytterligere opp.

– Jeg kommer fra Vestfold, hvor Q-Meieriene ha en ganske stor del av markedsandelen. Det er nesten 50-50, så her er Q en viktig del av hverdagen. Men hvis Q-melka blir noen kroner dyrere, så vil mange velge dem bort. Det kan sakte men sikkert bety at Tine tar hele plassen i hylla. Det er jeg redd for, fordi vi trenger konkurransen som presser prisen ned for forbrukerne, sier hun.

Les også: Julepriskrigen er trappet opp: – Forventer at disse varene går ned mer i pris

– Er det litt rart at Høyre støtter en tilskuddsordning som det kan argumenteres for at er konkurransevridende?

– Nei, for det vil være konkurransevridende å fjerne støtten. Vi har en del tiltak som skal skape konkurranse fordi Tine er så store, og har stordriftsfordeler. Uten dem kan vi ende med en monopolsituasjon.

– Jeg er veldig glad i Tine, men jeg er mer glad i konkurranse, slår hun fast.

Les også: Vanskelig å erstatte engangsplast – Tine lover endring i november

Westgaard-Halle mener det er betenkelig at Senterpartiet partiet her støtter en politikk som er negativ for to mindre aktører som sikrer arbeidsplasser i distriktene.

– Rørosmeieriet er en liten aktør som sørger for arbeidsplasser lokalt. Det samme gjør Q-Meieriene i Gausdal, hvor Tine har trukket seg ut, og Q gått inn og skapt arbeidsplasser. Jeg hadde håpet at dette gjorde at Sp kom på bedre tanker.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments