lørdag, desember 4, 2021
HjemNyheterEndelig historisk

Endelig historisk

Endelig historisk


(Drammens Tidende)

Så var det endelig Masud Gharahkhani (39) sin tur. Sin unge alder til tross har han rukket å være både ordførerkandidat i Drammen og et hett navn i Støres ministerkabal. Uten å nå helt opp.

At Gharahkhani plutselig seilte opp som Aps kandidat til stortingspresidentvervet, kom faktisk som en liten overraskelse. Men etter en grundig bakgrunnssjekk har han altså blitt veid og funnet tung nok til å etterfølge Eva Kristin Hansen som sist uke trakk seg som følge av rot rundt egen pendlerbolig. Lise Christoffersen var først et hett navn, men skal visstnok ha takket nei. Sverre Myrli fra Akershus skal ha røket ut i bakgrunnssjekken, og torsdag formiddag velger Stortinget etter all sannsynlighet Masud Gharahkhani til det prestisjetunge vervet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dermed blir han historisk, slik Kirsti Kolle Grøndahl ble Norges første kvinnelige stortingspresident i 1993, også hun fra Buskerud. Som første stortingspresident med innvandrerbakgrunn kommer Gharahkhani til å være et symbol på det flerkulturelle Norge og et viktig forbilde for mange med lignende historier. Da nyheten om hans kandidatur sprakk onsdag morgen, skrev han på Facebook: «Foreldra mine startet som jordbærplukkere, i dag er mamma lærer og får gullklokke på torsdag, pappa er ansvarlig for integrering i en mellomstor kommune, og deres sønn er foreslått som stortingspresident».

Vi som bor i drammensregionen, kjenner hans sterke historie. Om foreldrene som flyktet fra revolusjon og krig i Iran, om oppveksten i Skotselv i Øvre Eiker, om familiens innsats for integrering og mot fremmedhat, ryktene om at ekteskapet hans skal ha vært arrangert, hans imponerende politiske karriere fra AUF-leder i Buskerud, via ordførerkandidat som 29-åring og etter hvert førstekandidat på Aps stortingsliste i Buskerud, og historien om bestefaren som mislikte at barnebarnet skulle bli politiker.

For mange er Gharahkhani selve drømmeinnvandreren, en som kunne falt inn i kategorien «typisk norsk». Han er folkelig, snakker norsk med østlandsdialekt – ikke aksent, han drikker øl og har lagt seg på en tøff linje i innvandringspolitikken.

Det er for øvrig ikke første gang Masud Gharahkhani har blitt testet ut. Da han i 2010 skulle lanseres som Aps ordførerkandidat i Drammen, måtte han gjennom en forhåndsgodkjenning blant nøkkelpersoner i partiet. Han ble aldri landets første ordfører med innvandrerbakgrunn, men blir nå den første stortingspresidenten født i utlandet.

Les også: Siste krampetrekning for å tåkelegge pendlerskandalen

Masud Gharahkhani er en mann som gjerne snakker i store bokstaver om hvor glad han er i Norge, om velferdsstaten og demokratiet. – Det norske demokratiet og velferdsstaten er unikt, som han selv uttalte til pressen onsdag formiddag.

Slike ting kan fort bli klisjéfylt, men nettopp fordi det kommer fra en som har kjent på kroppen hvilke muligheter det norske samfunnet gir, så fylles de store ordene med reelt innhold.

Derfor kommer Gharahkhani til å møte skoleklasser så vel som statsledere ikke bare med kunnskap, men med troverdighet og respekt.

Forhåpentligvis vil dette også komme godt med i den aller viktigste jobben som hviler på stortingspresidentens skuldre akkurat nå, nemlig å rydde opp i rotet etter avsløringene om ulovlig bruk av pendlerboliger, reiseregninger og etterlønn, og å gjenopprette tilliten til Stortinget.

Noen enkel oppgave blir det ikke, noe han selv klokelig har erkjent. Første runde blir trolig å starte internt i eget parti, for å vinne tilbake tillit hos partikollegaer som føler seg forbigått eller mener å ha gått av på feil grunnlag.

Les mer fra Norsk debatt her

Gharahkhani har alle muligheter til å bli en tydelig ryddegutt. Samtidig innebærer hans overgang fra næringspolitisk talsperson til president at Buskerud og drammensregionen mister sin viktigste nøkkelspiller på buskerudbenken. På en dag som denne blir imidlertid det en underordnet bekymring.

Det er lov å glede seg, på tvers av alle politiske skillelinjer og fylkesgrenser, over at en helt vanlig innvandrerkar fra Drammen er veid og funnet plettfri nok til å bli nummer to etter Kongen. Gratulerer og lykke til!

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments