mandag, november 29, 2021
HjemNyheterÉn million nordmenn får økt pensjon: Her er summene

Én million nordmenn får økt pensjon: Her er summene

Én million nordmenn får økt pensjon: Her er summene


Denne gladmeldingen til pensjonistene kommer etter at årets trygdeoppgjør er gjennomført på nytt.

Stortinget vedtok tidligere i år at alderspensjoner under utbetaling skulle få en årslønnsvekst i 2021 på 3,83 prosent. Reguleringen av pensjonene måtte derfor gjennomføres på nytt.

– Nær én million pensjonister får nå økt årlig pensjon og etterbetaling tilbake til mai, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) i en pressemelding. Alle som har pensjon over minstenivå, får også en økning i årlig pensjon.

Les også: Dårlige nyheter for dem som sparer til pensjon

1600 kroner

Det endrede trygdeoppgjøret betyr rundt 1000 kroner mer i årlig pensjon for den enkelte. I tillegg kan pensjonistene se frem til en etterbetaling fra mai-november på om lag 600 kroner. Stortinget har bevilget 650 millioner på årets budsjett til denne økningen.

Den månedlige utbetalingen økes for de aller fleste fra og med desember. I desember utbetales også en etterbetaling for den særskilte økningen for perioden mai–november.

Tajik understreker at dette er å regne som en overgangsordning. Pensjonistene må fremover innstille seg på pensjonsutbetalingene reguleres med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten.

Les også: NHO foreslo kutt i pensjon til gifte pensjonister

Høy prisvekst

For tiden er prisveksten høy, 3,5 prosent, og høyere enn den antatte lønnsveksten i år. Hvis vi eksempelvis ser på de seneste prognosene til Norges Bank, spår de en total prisvekst de kommende årene i området 1,2-1,9 prosent.

Lønnsveksten ventes å ligge på drøyt 3 prosent. Gitt prognosene fra sentralbanken, kan pensjonistene regne med en årlig vekst i utbetalingene fremover på 2-2,5 prosent.

Omreguleringen for 2021 er et resultat av at 2021 er et overgangsår mellom de gamle reglene og de nye reglene. Neste år innføres de nye ordningene.

– Jeg er glad for at vi fra 2022 får på plass et nytt reguleringssystem som er trygt og forutsigbart. Det sikrer at pensjonistene ikke går i minus når arbeidstakerne går i pluss, sier Tajik i meldingen.

Les også: Enkelt grep kan gi deg nesten 30 prosent mer i pensjon

Lav og høy sats

Og hva gir så dette i totale utbetalinger? Jo, satsene fra 1. mai 2021 settes til 167.125 kroner for lav sats. Denne satsen gis til den som lever sammen med en ektefelle som mottar alderspensjon, AFP i offentlig sektor frem til 65 år, eller AFP i privat sektor med uttak før 2011.

Pensjonister som kommer inn under ordinær sats kan se frem til 193.429 kroner, de med høy sats 203.545 kroner

Fra 1. juli 2021 økte den særskilte satsen til enslige med 5000 kroner. Denne kommer i tillegg, slik at satsen her fra 1. juli er på 224.878 kroner.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments