mandag, november 29, 2021
HjemNyheterBli besøksvenn hos Røde Kors: – Nå har jeg noen som er...

Bli besøksvenn hos Røde Kors: – Nå har jeg noen som er der for meg

Bli besøksvenn hos Røde Kors: – Nå har jeg noen som er der for meg


Ensomhet. En tung og vond følelse, men også mer vanlig enn du tror. I Norge sitter tusenvis av mennesker og kjenner på ensomheten der dagene glir forbi uten besøk eller noen å snakke med.

– Jeg trodde aldri jeg kom til å føle meg alene. Ikke jeg, som har levd et så aktivt liv, sier Elsa Johanne Pedersen der hun sitter i godstolen i egen leilighet i Sandefjord.

Den nærmeste familien bor langt unna, andre har falt fra i årenes løp. Uten familie og kjente i nærheten, ble hun mindre og mindre sosial.

– Det ble mye TV-titting. Jeg måtte ta meg sammen for å stå opp om morgenen og for å gå ut døra, forteller Elsa.

Elsa Johanne Pedersen (85) og opprinnelig er fra Mehamn i Finnmark. Som sykepleier var hun pioner for helsesøstertjenesten i Norge. Hun har hele livet vært aktiv, og det å være ensom på sine eldre dager opplevde hun som svært tungt.

Elsa Johanne Pedersen (85) er født i Mehamn i Finnmark, men har bodd store deler av livet sitt på Østlandet. Som sykepleier var hun pioner for helsesøstertjenesten i Norge. Hun har hele livet vært aktiv. Det å være ensom på sine eldre dager opplevde hun som svært tungt.

Fikk besøksvenn fra Røde Kors

Et familiemedlem skjønte at Elsa ikke hadde det bra og kontaktet Røde Kors. Kunne de ha en besøksvenn til henne?

Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker. Røde Kors Besøksvenner bidrar til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Mange mennesker i Norge savner en fortrolig venn.

Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske.

– Med besøkstjenesten bryter vi ensomheten. Det å møte andre mennesker, den gode samtalen, gir gode opplevelser. Vi ser at møter mellom besøksvenn og -vert er positivt for begge av den grunn. Dette bidrar til hverdagsglede for mange, forteller Anna Kind, leder for Sande Røde Kors – og legger til.

– Vi trenger flere besøksvenner og frivillig for å fortsette den gode jobben. Hos Sande Røde Kors tilbyr de både én til én besøk og gruppemøter, slik at flere kan ha gode kontaktpunkt i hverdagen.

Røde Kors gir frivillige god opplæring, og de jobber for å finne gode «matcher» mellom besøksvenn og besøksvert. Noen ønsker en turvenn eller vil ha besøk i eget hjem, der andre setter pris på å ha noen å snakke med i telefonen.

Vil du vite mer? Her kan du få mer info om å være besøksvenn.

BLI BESØKSVENN:Kontakt Christina Moen – tlf. 930 19 029. Mail: christina.moen@redcross.no

Anna Kind (t.h) er leder for Røde Kors Sande. Her sammen med frivillig Aud Benden, som er leder for Besøkstjenesten.

Les også: Bli en besøksvenn

En besøksvenn kan kanskje være det eneste mennesket en har kontakt med. Med noen timer i måneden, kan du gjøre en stor forskjell i livet til et medmenneske.

– Det er inspirerende å være en del av Røde Kors fordi det betyr mye for mange. Vi har mange gruppeaktiviteter og tjenester knyttet til omsorg. Det er mye du kan engasjere deg i, og som frivillig velger du selv hvor mye tid du skal bruke. Har du noen timer i uka, så kan du bidra til veldig mye. Vi leter etter mennesker som har lyst og tid, forteller Kind.

Les mer om å være besøksvenn her.

– Jeg fikk gnisten tilbake

Det ringer på. Elsa reiser seg opp og smiler hele veien mot ytterdøra.

– Nei, er det deg! Så hyggelig, sier hun begeistret. På andre siden står Astrid Herland og smiler tilbake.

– Astrid var midt i blinken for meg. Vi har så mye å prate om. Jeg fikk rett og slett gnisten tilbake når hun kom inn i livet mitt, sier Elsa, som har hatt faste besøk av Astrid i snart et år. Den tiden har vært fylt med gode samtaler, småturer og smil. Telefonen ble flittig brukt da korona gjorde besøk vanskelig.

Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.

Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid (t.v) og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.

– Det gir meg veldig mye å være besøksvenn. Det å gi av egen tid er givende og gjør meg glad. Da jeg ble pensjonist, hadde jeg tid til overs. Jeg syns jeg er heldig som får besøke Elsa. Med henne har jeg fått en venn for livet, forteller Astrid. De ordene gleder Elsa på andre siden av bordet.

Elsa Johanne Pedersen har fått ny giv i hverdagen med sin besøksvenn Astrid Herland.

Elsa Johanne Pedersen (t.v) har fått ny giv i hverdagen med sin besøksvenn Astrid Herland.

– Jeg håper flere vil være frivillig i Røde Kors. Det betyr så mye for sånne som meg. Jeg har alltid klart meg selv, men det er godt at noen bryr seg om meg, sier Elsa.

Frivilligheten gjør en forskjell

Med over 60 forskjellige aktiviteter er Vestfold Røde Kors tilstede for de som trenger det mest. Vestfold Røde Kors har aktiviteter for alle aldersgrupper – og frivilligheten er grunnmuren for å gjennomføre gode gjerninger i samfunnet. I Vestfold Røde Kors har de totalt 2300 aktive frivillige, innen omsorg.

Christina Moen, seniorrådgiver i Vestfold Røde Kors

– Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske, som Jens Meinich, grunnleggeren av besøkstjenesten sa for over 70 år siden. Å være frivillig gir en meningsfylt fritid sammen med andre, sier seniorrådgiver i Vestfold Røde Kors, Christina Moen.

Hun har sett betydningen av den jobben de frivillige gjør over mange år. Den forskjellen de bidrar med i samfunnet, er viktig. De frivillige bidrar til å redde liv, gir trygg oppvekst for barn og unge, samt bidrar til at mennesker får et liv i verdighet.

Her kan du bli bedre kjent med Røde Kors Vestfold

–Jeg spør ofte folk hvorfor de ønsker å være frivillig. De forteller gjerne at de har tenkt på det lenge og har lyst til å gjøre noe meningsfylt med tiden sin. Etter å ha vært hos oss en stund, sier mange at de får mye mer igjen enn det de hadde trodd, sier Moen.

– Du får mye tilbake

En av dem som sier akkurat dette, er Aud Benden, som er frivillig, besøksvenn, styremedlem og leder for Besøkstjenesten i Sande.

Benden hadde tid til overs da hun ble pensjonist. Men hva skulle hun bruke den på? Svaret fant hun hos Røde Kors. De siste tre årene har vært besøksvenn for en eldre dame i nabolaget sitt.

– Hun sier det er en fest hver gang jeg kommer på besøk, og er rett og slett veldig takknemlig. Jeg føler at det jeg gjør er nyttig og at det gleder andre. Det gir meg en god følelse. Jeg sier at det å være en besøksvenn er en vinn-vinn-situasjon fordi du får veldig mye tilbake, sier Benden.

Aud Benden har vært frivillig i Røde Kors i tre år. I dag har hun flere verv og oppgaver, men har hele veien vært besøksvenn, som hun synes er givende i hverdagen.

Hun har selv jobbet hele livet i helsevesenet, og som omsorgsperson ble det å være besøksvenn veldig naturlig for henne.

– Det handler om å være flink til å lytte og være tilstede for noen som trenger det. Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke helt visste hva jeg gikk til da jeg sa ja til å være frivillig i Røde Kors. Men her trives jeg veldig godt. Du får et godt nettverk og lærer nye ting. Ikke minst, det er så mange hyggelige mennesker i Røde Kors – og vi jobber sammen som et lag, understreker hun.

Les også: Om Vestfold Røde Kors

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments