onsdag, oktober 20, 2021
HjemNyheterPresidenten i Norges Bueskytterforbund om Kongsberg-hendelsen: – Mest sannsynligvis en person utenfor...

Presidenten i Norges Bueskytterforbund om Kongsberg-hendelsen: – Mest sannsynligvis en person utenfor miljøet

Presidenten i Norges Bueskytterforbund om Kongsberg-hendelsen: – Mest sannsynligvis en person utenfor miljøet


Nettavisen fikk siste nytt fra politiet onsdag like før midnatt

Steinar Risinggård, president i Norges Bueskytterforbund, forteller til Nettavisen onsdag kveld at han har studert bildene som har dukket opp i media fra Kongsberg nøye.

Les også: Drapene i Norge går verden rundt: – Blodig drap med pil og bue

Politiet bekrefter onsdag kveld at fem personer ble drept i hendelsen på Kongsberg. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb. Det er nå også bekreftet at den pågrepne mannen brukte en pil og bue i angrepene.

Les også: Siste nytt om Kongsberg-drapene

– Det kan se ut som for oss per nå at dette er en person som er er utenfor bueskyttermiljøet, sier Risinggård til Nettavisen og omtaler det hele som en tragisk hendelse.

Risinggård forklarer at det på bildene av det som hevdes å være en pil, ikke er verken nok, eller i det hele tatt noen styringsfjærer, som er brukt i bueskytteridretten.

– Hadde denne pilen hatt nok fjær, hadde det vært en annen sak. Derfor mener vi at vi med relativt stor sikkerhet kan hevde personen ikke tilhører miljøet, utdyper han.

Les også: Thomas så aksjonen på nært hold: – Uvirkelig

– Hvem som helst kan kjøpe

Presidenten vil presisere at pil og bue ikke er definert som et våpen, men et idrettstutstyr i alle land utenom Island, så vidt han vet. Det er også tillatt å bruke som våpen på vilt i Danmark, Finland, på Åland, Spania, Frankrike og deler av Italia.

Les også: Drapene i Norge går verden rundt: – Blodig drap med pil og bue

– Det er slik at med pil og bue i konkurransesammenheng, så har man for eksempel skyting på 70 meter. Skal det være presisjon i dette, er det klart at pilen går ut med stor hastighet og kan gjøre stor skade, forteller Risinggård.

Etter viltlovens paragraf 20 er pil og bue ulovlig som våpen i Norge.

PRESIDENT: Steinar Risinggård, president i Norges Bueskytterforbund, mener det er grunn til å tro at personen bak angrepene i Kongsberg er utenfor bueskyttermiljøet.

PRESIDENT: Steinar Risinggård, president i Norges Bueskytterforbund, mener det er grunn til å tro at personen bak angrepene i Kongsberg er utenfor bueskyttermiljøet. Foto: Norges Bueskytterforbund

– Det er slik at når vi tar inn nye utøvere i idretten, presiserer vi hvor viktig det er å hele tiden være oppmerksom på at dette skal kun brukes mot blink. Vi har også hele tiden sikkerhetsregler for å unngå ulykker, forteller han.

Presidenten legger også til at i både hans 20 år i idretten, samt fem år som president, har han aldri vært med på en episode hvor andre personer har blitt skadet.

Risinggård legger til at bueutsyr er salgsvare, og at det kan kjøpes både i Norge og i utlandet.

– Sånn sett kan hvem som helst kjøpe det. Vi får fra tid til annen høre om at det er folk som ikke er organisert i idretten som har slikt utstyr, men vi har av naturlige årsaker ikke oversikt over hvem eller hvor mange det er snakk om, sier han.

Les også: 34 minutter fra melding til pågripelse

STORT OPPBUD: Politiets beredskapstropp, politihelikopter, bombegruppa og et stort antall politibiler fra hele politidistriktet er på plass på Kongsberg.

STORT OPPBUD: Politiets beredskapstropp, politihelikopter, bombegruppa og et stort antall politibiler fra hele politidistriktet var onsdag kveld på plass på Kongsberg. Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg (Laagendalsposten)

– Kan skade andre

På spørsmål om hvor raskt en pil kan skytes fra en bue, forteller presidenten i Norges Bueskytterforbund at det er vanskelig å si.

– Det avhenger av hvor stor pundstyrke det er på buen og utgangshastigheten pilen har. Det er også årsaken til at vi i vårt miljø har sikkerhetsregler, fordi man selvfølgelig kan skade andre personer, sier Risinggård.

Han forteller at buesport er en av verdens største idretter, og at det bedrives i omtrent 170 land i verden. I Norge er omkring 2800 personer regnet som aktive bueskyttere.

– I det organiserte miljøet kan jeg bare skryte av utøverne i Norge, og som sagt har vi aldri hatt uhell hvor andre personer, verken egne eller fremmede har blitt skadet, presiserer Risinggård.

Les også: Politihelikopter sirklet over huset til Morgen: – Man blir helt kvalm

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments