tirsdag, oktober 19, 2021
HjemNyheter«Helsesista» beskjed til ungdommene etter fem drap i Kongsberg: - Det er lov...

«Helsesista» beskjed til ungdommene etter fem drap i Kongsberg: – Det er lov å le og ha det bra selv om det er skjedd vonde ting

«Helsesista» beskjed til ungdommene etter fem drap i Kongsberg: – Det er lov å le og ha det bra selv om det er skjedd vonde ting


KONGSBERG (Nettavisen): Onsdag kveld drepte Espen Andersen Bråthen fem mennesker og skadet tre i Kongsberg. Den drapssiktede mannen har erkjent handlingene og blir fredag varetektsfengslet av Buskerud tingrett i Kongsberg.

Mannen har samtykket til varetektsfengslingen.

STØTTET DE UNGE: Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, i midten, sammen med de to 17-åringene Kaisa Lystvet (t. h.) og Amalie Solberg.

STØTTET DE UNGE: Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, i midten, sammen med de to 17-åringene Kaisa Lystvet (t. h.) og Amalie Solberg. Foto: Tuva Mathilde Løland / Nettavisen

BAKGRUNN: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

Det siste døgnet har vært uvirkelig for befolkningen på rundt 27.500 mennesker. I nærheten av noen av åstedene og midt i sentrum av ellers så rolige Kongsberg har folk lagt ned blomster, tent lys og skrevet hilsener på kort.

Avlyste alle planer

Etter skoletid var det et få hundre ungdommer som var i sentrum for å sørge over det forferdelige som har rammet dem i en eller annen form. En av dem som tok turen fra Oslo var velkjente «Helsesista», eller Tale Maria Krohn Engvik, som hun egentlig heter. Helsesykepleieren er svært populær på sosiale medier hvor hun har til sammen nærmere 200.000 følgere på ulike kontoer.

– Jeg ønsket spesielt å være her for ungdommene i Kongsberg. Jeg fikk veldig, veldig mange meldinger fra ungdommer på Snapchat-kontoen til «Helsesista» onsdag kveld. Da jeg våknet i torsdag kjente jeg at hele hjertet mitt sa «reis til Kongsberg», sier Krohn Engvik til Nettavisen.

KASTET ALT: Tale Maria Krohn Engvik endret på alle planene torsdag for å være med bekymret ungdom i Kongsberg.

KASTET ALT: Tale Maria Krohn Engvik endret på alle planene torsdag for å være med bekymret ungdom i Kongsberg. Foto: Skjermdump Facebook

HER KAN DU SE TIDSLINJE OVER DRAPSNATTEN I KONGSBERG.

Alle planene hun hadde ble avlyst. Hun ordnet med barnefri og hoppet på toget for å delta i sorgen. Og for å vise at Kongsberg fortsatt er et trygt sted å være. Selv etter den skrekkelige onsdagskvelden.

– Jeg har vært i området hvor de forferdelige ugjerningene skjedde og besøkt kirken og tent lys. Jeg har snakket med ungdommer og gitt noen gode klemmer. Det var enkelt å avlyse planene jeg hadde, det jeg skulle gjøre var ikke viktig sammenlignet med å være her for å vise støtte og kjærlighet.

Les også: Dansk avis: Hvorfor rammer tragedien alltid Norge?

Ønsket å vise trygghet

Krohn Engvik forteller også om veldig mange redde ungdommer, at hun har snakket med noen som ikke har turt å gå på skolen. Og at det er ubehagelig at noe så forferdelig kan skje i Kongsberg, deres trygge og lille by.

– Jeg ønsket å vise at det likevel er trygt å være her. Jeg har vært på noen av åstedene for at kanskje noen skal kunne bli litt tryggere. Jeg håper å kunne hjelpe litt ved å være her for alle som er berørt i Kongsberg.

To av ungdommene «Helsesista» snakket med var 17-åringene Kaisa Lystvet og Amalie Solberg.

– Det har vært koselig å ha henne her. Hun er veldig god å prate med. Hun jobber jo med det og de som jobber med det er ofte gode å prate med. Det er også betryggende å ha noen å snakke med hvis man lurer på noe. Det er betryggende bare at hun er her og passer på, sier Solberg til Nettavisen.

– Det er enklere å ta ting når vi har noen å prate med i stedet for å gå med alt inne.

Les også: Drapene i Norge går verden rundt: – Blodig drap med pil og bue

Venninnen Lystvet sier de to ikke visste at «Helsesista» skulle til Kongsberg, men sier det er godt å ha henne til stede.

– Det er bra å snakke med noen som har erfaring. Det er godt å prate med noen og ha noen ved siden av seg. Jeg har ikke lurt på så veldig mye, men det er betryggende å kunne snakke med henne hvis det er noe, sier Lystvet til Nettavisen.

GOD PRAT: 17-åringene Kaisa Lystvet (t. h.) og Amalie Solberg møtte opp i sympati med de pårørende etter Kongsberg-drapene.

GOD PRAT: 17-åringene Kaisa Lystvet (t. h.) og Amalie Solberg møtte opp i sympati med de pårørende etter Kongsberg-drapene. Foto: Tuva Mathilde Løland / Nettavisen

– Det er lov å le og ha det bra

I sosiale medier har det versert mange rykter om hvem gjerningsmannen var. Flere konkrete navn ble delt og kommentert. I tillegg har det vært noen sterke bilder som har gått som ild i tørt gress på ulike sosiale medier-plattformer.

– Noen har sett vonde ting som skjedde onsdag kveld, forferdelige ting de absolutt ikke burde sett. Det gikk også mange rykter i Kongsberg. Mange ble redd og det ble delt bilder i sosiale medier som ikke burde vært delt, sier Krohn Engvik.

Les også: Politiet snur aller steiner – går fra dør til dør i nabolaget

Hun mener det er viktig for ungdommene å snakke om det som har skjedd.

– Flere av dem er kanskje litt i sjokk. Noen vet ikke hvordan de har det. Noen sier de ikke klarer å reagere og at det må være noe galt med dem. Da er det viktig å forklare at det er en helt normal reaksjon på sjokk og at det er hjernen sin måte å beskytte oss på når det er noe så uforståelig og vondt.

– Alle reaksjoner er normale. Det er lov å le og ha det bra selv om det er skjedd vonde ting. Det er også viktig å støtte ungdommene og få dem til å støtte hverandre.

Les også: Tidligere naboer av drapssiktede var livredde for ham

TATT: Drapsmannen Espen Andersen Bråthen blir fredag varetektsfengslet. Mannen har erkjent å ha begått de fem drapene i Kongsberg onsdag kveld.

TATT: Drapsmannen Espen Andersen Bråthen blir fredag varetektsfengslet. Mannen har erkjent å ha begått de fem drapene i Kongsberg onsdag kveld. Foto: Skjermdump

– Hvilke råd til dem som har tatt kontakt med deg på sosiale medier?

– Jeg prøver å vise støtte og forståelse, først og fremst. Så oppfordrer jeg dem til å snakke sammen. Det er også mange gode mennesker her i Kongsberg som åpner døren sine både for ungdommer og folk i alle aldre. Skolene stiller opp med flere voksne. Det å snakke sammen i tiden fremover og vite at det kan komme ulike reaksjoner er viktig.

– Noen vil det bli ekstra tøft for fordi de kanskje har mistet noen de kjente eller visste hvem var eller var ekstra glad i.

Krohn Engvik mener også det er viktig å huske på dem som kanskje står alene.

– Oppsøk noen å snakke med, det kan plutselig komme vonde tanker og følelser etter at noe slikt har skjedd i en så liten, fin og trygg by. Se litt ekstra på hverandre og ikke glem å spørre andre hvordan det går.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments