tirsdag, oktober 19, 2021
HjemNyheterAmerikansk terrorovervåker: - Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

Amerikansk terrorovervåker: – Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

Amerikansk terrorovervåker: – Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen


En dansk statsborger (37) er pågrepet og siktet for drapene i Kongsberg onsdag kveld. Fem mennesker ble drept og to ble skadet. Det er tidligere kjent at gjerningspersonen brukte enten pil og bue eller armbrøst i angrepet. Nå bekrefter politiet at det også ble anvendt andre typer våpen, uten å gå nærmere inn på hvilke andre type våpen det er snakk om.

Politiet bekrefter torsdag formiddag at de har fått inn bekymringsmeldinger om islamistisk radikalisering senest i 2020, og at den danske statsborgeren kan være en konvertitt til islam.

Politiet har uttalt at det er naturlig å vurdere om hendelsene i Kongsberg var en terrorhandling.

Les også: Forteller om dramatikken: – Det sto en pil i ryggen på ham

– Oppmuntret til å bruke pil og bue

Rita Katz er direktør for SITE Intelligence Group som overvåker og analyserer terroristers nettaktivitet. Hun skriver i en Twitter-melding sent onsdag kveld at både høyreekstremistiske grupper og jihadist-grupper har tidligere oppmuntret til angrep med bue som våpen.

«Motivet er ennå uklart. Både jihadist-terrorister og høyreekstremistiske terrorister har oppmuntret til angrep med bue-våpen (hovedsakelig armbrøst og som oftest av høyreekstremister). Men slike hendelser er veldig sjeldent i den lange listen over angrepsmetoder som de fremmer,» skriver Katz i meldingen.

PIL OG BUE: En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum.

PIL OG BUE: En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB)

Les også: Siktet 37-åring er dansk konvertitt – erkjenner de faktiske forholdene

– Aldri sett noe lignende

En av Nordens fremste terroreksperter sier at han aldri har hørt om terrorangrep hvor pil og bue eller armbrøst er blitt anvendt.

– Dette er veldig uvanlig. Jeg har jobbet med terrorisme i 30 år. Vi går kronologisk gjennom alle hendelser som har skjedd alle disse årene, og jeg husker ingen terrorangrep som er blitt gjennomført med pil og bue eller armbrøst. Det er altfor tidlig å si om dette kan være et terrorangrep. Da må man kjenne til gjerningspersonens bakgrunn og motiver til hvorfor det ble utfør på denne måten. Dette kan like gjerne være relatert til psykiatriske problemer, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

– Jeg har heller aldri sett noen oppfordring til å bruke pil og bue i terrorangrep. Valget av pil og bue kan også ha noe å gjøre med at det generelt er vanskelig å skaffe seg skytevåpen i Norge, legger han til.

Les også: Presidenten i Norges Bueskytterforbund om Kongsberg-hendelsen: – Mest sannsynligvis en person utenfor miljøet

Australsk terrorplott med pil og bue

I Australia har det vært et tilfelle av et terrorplot hvor det trolig ble planlagt å anvende pil og bue i en terrorhandling. Terrorplottet ble avdekket av australsk antiterrorpoliti i 2014.

Agim Kruezi ble senere dømt til 17 års fengsel i 2018 for planer om å begå et terrorangrep. Aktor Lincoln Crowley sa den gang at Kruezi hadde planer om å «drepe tilfeldige, uskyldige mennesker på et offentlig sted og omsider lide martyrdøden i angrepet».

Kruezi hadde et stort våpenlager hjemme i Logan i Brisbane, bestående av blant annet avsagde rifler, macheter, pil og bue samt utstyr som bensinkanne og flasker til å lage molotovcocktails. Datamaskinen til Kruezi inneholdt to videoer av ham som skjøt pil og bue mot en isoporblink, samt instruksjoner om hvordan man utfører halshogging.

Kruezi hadde i utgangspunktet planer om å reise til Syria i 2014 for å verve seg som fremmedkriger, men planene gikk i vasken da passet hans ble inndratt av australske myndigheter. Kruezi brukte de oppsparte midlene til å planlegge et terrorangrep på australsk jord.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med SITE-direktør Rita Katz onsdag kveld, men har ikke lykke si å få en kommentar.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments